På flukt, papirløs, ulovlig

To nyheter fanget min oppmerksomhet idag.

FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR) kunne melde at 18 år gamle Yehua ble registrert som Syrisk flyktning nr 1 000 000 ankommet Libanon siden Syriakrisen startet for drøyt tre år siden. Bildet UNHCR viser av 18-åringen viser en påfallende vanlig gutt. Han kunne du funnet i norske skoler, på norske arbeidsplasser og på norske fotballag.

1 million flyktninger, og mange av dem står i fare for å bli ulovlige, forteller Flyktninghjelpen i en ny rapport som de publiserte idag. Ulovlige i den forstand at innreise til Libanon ikke kan skje på etablerte, betjente grenseoverganger og ved at papirer som gir opphold i Libanon ikke blir fornyet pga høye kostnader. Enkelt sagt, så er kostnaden for å beholde gyldige papirer for høy til at rundt halvparten av de Syriske flyktningene som deltar i Flyktninghjelpens rapport kan skaffe seg nødvendige papirer. Resultatet er at disse lever papirløst, med begrenset adgang til offentlige tjenester, som f.eks. helsetjenester.

Og det bringer meg til den andre nyheten jeg beit meg merke i idag. Mayzar Keshvari (FrP) foreslår at helsepersonell som yter helsetjenester til papirløse innvandrer i Oslo skal melde fra til politiet. Begrunnelsen er at helsetjenestene som f.eks. Røde Kors og Kirkens Bymisjon yter til papirløse innvandrere ‘gjør at problemet vil eskalere, noe ingen er tjent med’. Premisset ser ut til å være at helsetjenester til mennesker i dyp desperasjon, på flukt, bidrar til at et problem vil eskalere. Jeg antar at problemet er en potensiell influx av papirløse innvandrere. Jeg har tilgode å se fakta som underbygger påstanden at tilstrømningen av papirløse innvandrere eskalerer som følge av det helsetilbudet.

Jeg tar meg i at det er lett å ha medlidenhet og forståelse for Syriske flyktninger som ikke får nødvendig helsestell fordi de mangler id-papirer i Libanon. Det skjer langt borte og har en umiddelbar årsakssammenheng. Lett å forstå urettferdigheten samtidig som det vi slipper å forholde oss til den.

Libaneserne derimot må forholde seg til den. Libanon tar i mot 1000 flyktninger pr dag. Norge har lovt å ta imot 1000 flyktninger fra Syria på et år.

-go

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: