Men hva så?

perfektironiskjulDebatten om Perfekt Jul fra Den Norske Kirke har vart for lenge. Og jeg burde jo ikke bidra til å trekke den ut. Men jeg har delt noen kritiske artikler om kampanjen på Facebook og fått noen utfordringer tilbake. Så da er det ihvertfall på sin plass å fortelle hvor min skepsis til denne kampanjen kommer fra.
Det var først magefølelsen som fortalte meg at kampanjen ikke henger på greip. Jeg var blant dem som trodde at Kirkas navn var uautorisert brukt i en humorkampanje. Eller at Kirkas webside var hacket.
Kirka ønsker å sette fokus på at den perfekte jul ikke handler om kjøpepress og travelhet. Klarer de det? Tre ting jeg synes Kirka bommer på.
Kampanjen ironiserer over mennesker og problemstillinger jeg ikke forventer at Kirka ironiserer over. Jeg tenker spesielt på artikkelen som spør Au Pairen – hvor gjør du av henne på julaften?, og inviterer leserne til å komme med tips til hvor du gjør av au pairen på julaften. Kall meg festbrems, men jeg skjønte ikke formålet med at Kirka herjer med au pairer til jul. Det er jo nesten litt skuffende at Kirka lot det være med au pairer. Mange andre grupper som kunne herses med om ønskelig.
 
Ironigrepet er modig, men problematisk. Ironi skaper en distanse til problemstillinger, og i dette tilfellet, grupper av mennesker. For at ironi skal kommunisere effektivt i en humorsammenheng bør den være skarp, grense mot sarkasme og sette saker på spissen på en måte som slår hardt.
Jeg tror vi forventer det motsatte av kirka. Dvs at den skal tilby nærhet og troverdighet i et marked med overflod av flyktige, overfladiske tilbud. Og den skarpe sarkasmen kan ikke Kirka gå inn på, fordi den nødvendigvis til såre og skade noe/noen, for å fremme et poeng. Summen er Kirkas ironigrep blir platt, tannløst og malplassert.
Henriette Steenstrup som har det beste bidraget til Kirkas julekampanje. Selvironisk, nært og troverdig.
Til sist er det selvfølgelig timinga og virkeligheten rundt oss som gjør Kirkas kampanje merkverdig. Jula er nettopp tid for nærhet og troverdighet. Kirka må jo sørge for at julas budskap blir nettopp det – nært og troverdig. VG og Røde Kors kjører kampanjer der ensomme møter fellesskap, Aftenposten utfordrer nordmenn om hva rikdom gjør med oss konkret og direkte OG de viser oss hverdagsheltene og hvilken forskjell de gjør. Kirkens bymisjon står på hodet for unngå at fattige innvandrere fra Europa skal feire jul under Sinsenkrysset.
Jeg sliter bare med å forstå hva Kirka vil med sin perfekte jul. Den rammer ingen. Den berører oss ikke. Hva er det for noe?
Ja, ja. . .det har ihvertfall blitt debatt. Og jeg synes jo det er moro å se NRKs nasjonalsogning Yngvar Andersen gjør work-outs med ribba eller julerødtleder Bjørnar Moxnes lage fattigmann, fattigmann, fattigmann.
Men hva så?
-go

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: