Naivt om renter

Diskusjonen om DnBs varsel om renteøkning i forrige uke er selsom å følge. Politikere, kunder og kommentatorer har alle meninger om DnBs beslutning om å øke renta. Sett litt på avstand kan det virke som flere aktører har tatt i overkant mye tran før de kommenterte saken. Det er naivt å tro at DnB ikke bruker enhver anledning til å maksimere marginer og minimere risiko i det markedet banken opererer.

Det er kanskje begrunnelsen for renteøkningen som DnB bruker overfor kunder som gjør at vi reagerer med en slags moralsk pekefinger til bankene. Denne renteøkningen har de på en måte ikke en god grunn for å gjennomføre. Regjeringens arbeid med å styrke reguleringen av bankene, og spesielt strengere krav til egenkapital, får skylda for at banken ser seg nødt til å øke rentene til boliglånskundene. På Finansnæringens dag i forrige uke var både Statsministeren og Finansministeren tydelig misfornøyd med at DnB, og andre banker, konkluderte på regjeringens innstrammingspakke før sen selv hadde gjort det. DnB fattet sin beslutning om å øke renter basert ‘signaler’ fra regjeringen, bl.a. Finanstilsynets utredning om kapitalkrav og reisikovekter for boliglån

Og det er småfrekt av bankene å skylde på staten. Det er et retorisk grep som legger skylda på politikerne, men som kan fort falle tilbake på banken selv. Finanskomiteens leder, Torgeir Micaelsen, kom rett fra pappaperm og beskyldte bankene for å ha lange fingre. Om dette synspunktet fester seg blant kundene, er det bankene som sitter med svarteper. Det er overraskende lett å bytte bank.

Det er lett å forstå at politikere ikke liker at boliglånsrenta øker i et valgår. Det den ene økonomiske indikatoren som folk flest enkelt forstår og føler på kroppen. Blir det for ille er det nærliggende å stemme dem som er ansvarlig for rentepolitikken ut av regjeringskontorene.

Jeg tror statsrådene snakker mot bedre viten i denne saken. Det er kun å forvente fra en finansinstitusjon at den leser markedene og rammebetingelsene, og priser inn forventede endringer i disse tidlig. På denne måten gjør finansinstitusjonene jobben sin – det er på en måte bankenes og markedets innebygde måte å sikre seg mot tap. Politiske signaler om innstramminger blir selvfølgelig priset inn så fort råd er.

Noen kommentatorer har poengtert at staten bidrar til å svekke bankenes, og spesielt DnBs egenkapitaldekning, og dermed bidrar til økte renter, gjennom å ta ut stort utbytte. Dette er også et blindspor. Bankene opererer i et marked der de skal tjene penger for aksjonærene. Om staten hadde avstått fra å ta ut utbytte, og dermed økt DnBs egenkapitalandel, ville fremdeles de øvrige bankene satt opp renten med samme begrunnelse som DnB har anført. Og da ville selvfølgelig DnB fulgt opp og økt sin egen inntjening. Evt. konkurrert aggressivt om nye kunder ved å tilby marginalt lavere renter enn konkurrentene.

Det offentlige ordskiftet rundt denne saken er på en måte et spill for galleriet. Men det er et nødvendig spill. Det skaper oppmerksomhet rundt bankenes rentepraksis og opplyser folk flest slik at de selv kan gjøre det eneste som bankene virkelig forstår og forholder seg til. Skal banken redusere egne rentemarginer må kunder forlate dem. Derfor er det gledelig at Skandiabanken opplever en kraftig økning i lånekunder. At komm.sjefen i DnB hevder at de ikke merker noe til at kundene flyktet er bare et eksempel på at banken er stor og kan ta seg råd til at et, i deres øyne, lite antall kunder forlater dem.

Det er komplekse sammenhenger mellom renter og politikk. Men vurderingene som ligger bak bankenes rentefastsettelse er ikke mystiske. Det handler om å maksimere hva slags inntjening de kan hente fra markedet, under de til enhver tid rådende rammebetingelsene.

-go

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: