Egen suksess vs bety noe for andre

Jeg er fascinert av alt det mennesker finner på for å bli best. Tre-åringen min er allerede godt igang med denne livslange kampen for å bli best. Det er ikke lenge til han er den i familien som løper fortest. Han er allerede den som slår hardest. Og han liker det. Han liker å løpe fortere og lengre enn søstera si.

Jeg er ikke bare fascinert av dette. Jeg er også så enkel at jeg tror at denne intense innsatsen om å bli best kan være en god ting. Neste helg deltar jeg på Adventistkirkas Vinterfestival på Lillehammer. Hovedattraksjonen er en innebandycup. Ungdom fra hele landet deltar i en relativt vennskapelig  kamp om å vinne turneringa, eller kanskje først og fremst være bedre enn det andre laget på banen. Ønsket om å bli en god innebandyspiller er for mange en kilde til helse og gjennom treningene og kampen for å bli best skaper sosiale arenaer der det etableres viktige, livslange relasjoner.

Om ca 10 uker er det tid for Birken igjen og det som er helt sikkert er at jeg ikke kommer til å bli best i Birken i år heller. Men jeg er i bedre form enn noen gang. Og jeg holder et øye med mine beste kompiser, hvordan de trener, hva slags form de er i, hva slags resultater de har på trening. For jeg vil jo gjerne bli best av gutta. En for meg urealistisk drøm, men det hadde vært gøy å passert målstreken på Birkebeinerstadion en tåspiss foran Håvard. Han som slo meg med en 1,5 timer ifjor.

På fredag kveld på Vinterfestivalen skal Gry Marley og jeg utforske hva det er som driver folk til å bli best. Hva er det viktigste for folk å være best i? Og hva er evt. viktigere enn å være best? Vi skal intervjue noen personer som er veldig flinke, ja kanskje de beste, og spørre dem om det er noe som er viktigere enn å være best.

Rick Warren, han som har grunnlagt Saddleback menigheten i USA, forteller historien om da Moses fikk spørsmålet ‘Hva har du i hånda di?’. Svaret var selvfølgelig at han hadde en gjeterstav. En gjeterstav som symboliserte hvem Moses var, hva han jobbet med og hva han hadde prestert. Men spørsmålet til Moses betydde noe mer enn hva Moses hadde i hånda. Spørsmålet handla egentlig om hva hva Moses brukte det han hadde i hånda til. Hva godt gjorde det at Moses var en innflytelsesrik, veltalende og rik sauebonde?

Tross min fascinasjon med dem som ønsker å bli best, er jeg overbevist om at suksess og resultater ikke er tilstrekkelig til gi mening og hensikt med tilværelsen. Men må også bety noe for verden rundt oss. Det er ikke likegyldig hvordan du blir best og hva du bruker din suksess til.

Jeg gleder meg til høre fra ungdommene på Vinterfestivalen hvordan de bruker det er best til. For egen del er jeg best i svært lite. Men jeg er nok den aller beste til å være meg – Geir Olav, 45 år. Så spørsmålet går til meg også: Det holder jo ikke å være best til å være seg selv – Hva bruker jeg meg selv til?

Treåringen min har skjønt at fart og krefter kan bety noe mer enn bare å løpe fra alle som vil ha tak i han. Den som fornærmer eller på annen måte i hans øyne er slem mot storesøstera hans blir raskt løpt opp og tildelt en lusing. Han tar vare på sine egne.

Jeg lurer på hva han blir best i. Og hva kommer han til å bruke det til?

-go

Ad Birken: Jeg kommer ikke til å slå Håvard og de andre gutta jeg går sammen med. I år, som de andre årene, må de vente på meg ved mål. De er bedre enn meg på dette. Men jeg kommer til å gå fortere enn jeg noen gang har gjort, og jeg kommer til å tilbringe en helsebringende helg på fjellet med noen røffe, tøffe og kloke menn.

One comment

  1. Eyvind

    Geir Olav, det er riktig at man ofte streber etter å bli best, bedre enn noen, eller rett og slett bare bedre. I gjengen som skal gå Fredagsbirken (og som har syklet den noe lengre ruten noen ganger) har jeg funnet ut at jeg ER best. Ikke nødvendigvis best i tid over målstreken for det er jeg absolutt ikke, men BEST til å la dere andre vinne, BEST til å bevare roen under oppladingen (dvs. ikke å lade opp) og BEST til å ha ironi over egne forventninger. Glad jeg har dere så jeg kan være BEST i noe :-). Lykke til på vinterfestivalen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: