Barna er fremdeles sist i køen

Overskriften yter kanskje ikke rettferdighet til temaet for denne bloggposten. Den handler om ledelse, byråkrati og dårlig håndverk, og ikke så mye om barn. Og skulle jeg valgt et aktuelt case om ledelse, byråkrati og dårlig håndverk burde jeg kanskje valgt SAS. I skrivende stund forhandler SAS-ledelsen med sentrale fagforeninger om sparepakker for å unngå konkurs. Men jeg velger meg BBC fordi handler litt om barn og hvordan man drøyer med å løse virkelige kriser, mens man legger alle ressurser inn på å løse de nærmeste.

Den engelske mediegiganten som rives i filler av en overgrepsskandale av dimensjoner. Jeg har aldri hatt særlig sans for Jimmy Savile – han traff aldri meg, men så var jeg nok ikke hans målgruppe heller. Savile var blant BBCs mest profilerte og populære programledere de siste 3-4 tiårene. Nå viser det seg at han har systematisk misbrukt unge jenter og nærmest forsynt seg uhindret av jenter fra offentlige skoler i England. En skandale for BBC. En tragedie for jentene han har misbrukt.

Saken har kastet BBCs ledelse ut i vanskelige ledelsesoppgaver og den nytilsatte Director General George Entwistle overlevde bare 54 dager i jobben som toppsjef. Kilder som kjenner dette bedre enn meg forteller at Entwistle først og fremst håndterte situasjonen for seint og med for lite autoritet. Det faktum at Entwistle kom til stillingen som toppsjef fra en annen ledende rolle i BBC, gjorde det vanskelig for ham å distansere seg fra fortida. Savile-saken sprakk da ITV, BBCs konkurrent, sendte et Exposure program som hevdet Savile hadde forgrepet seg på unge jenter i en årrekke. BBCs egne journalister i Newsnight kom også over informasjon om at Savile skulle ha forgrepet seg på jenter. Newsnight programmet ble stoppet av ledelsen i BBC.

Om BBCs ledelse virkelig trodde at de kunne legge lokk på denne saken, vet jeg ingenting om. Men den klarte ihvertfall å demonstrere for all verden at ledelsesoppgaven som den fikk i fanget var større enn lederne som skulle håndtere den. Analytikerne viser til svak ledelse forårsaket av intern maktkamp, distanserte ledere og en misforstått lojalitet til en av BBCs, nå avdøde, virkelig store skikkelser. Entwistle var en del av dette regimet.

Men det som gjorde at Entwistle endelig måtte gå var ikke BBCs elendige håndtering av Savile skandalen. Ihvertfall ikke direkte. I november sendte Newsnight et program som indirekte knyttet Lord McAlpine, en profilert engelsk politiker, til en gammel overgrepssak i North Wales. Denne gangen viste det seg at den ellers så solide Newsnight redaksjonen hadde gjort et slett stykke arbeid. Hovedkilden var ikke kryssjekket tilstrekkelig, og vips, feil mann ble identifisert som en pedofil overgriper. Når dette kom på toppen av kaoset rundt Savile-saken, satt man igjen med et inntrykk av at Entwistles BBCs var i ferd med å miste kontroll og forlate den redaksjonelle kvaliteten som BBC liker å smykke seg med. Entwistle hadde ikke kontroll, håndterte krisene svakt og måtte gå.

Mediafokuset er fremdeles på BBC og Lord McAlpine. Ressurssterke Lord McAlpine var selvfølgelig rask til å kreve erstatning fra BBC. Etter korte forhandlinger betalte BBC £185000,- til McAlpine ‘in damages’ for Lord McAlpine som var blitt utsatt for grov løgn.

Og her kommer jeg til poenget. BBCs kriseledelse kan det sies mye om. Men den virkelig krisen – og den som virkelige krever ledelse – er at barna som ble misbrukt i North Wales i årevis ikke fikk sin kompensasjon før det var gått opp til 25 år. På tross av flere undersøkelser og flere varslere gikk det altså et par tiår før de ble trodd og kompensert.

Lord McAlpine fikk sin velfortjente erstatning i løpet av et par hektiske uker. Barna som ble misbrukt måtte kjempe i tiår for sin kompensasjon.

Det er Mr Camerons lederutfordring.

-go

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: