Dype spor og ubesvarte spørsmål

Etter to dramafylte dager tar påskefortellingen et hvileskjær på påskeaften. Jesus er beviselig død og lagt i graven jøden Josef hadde skaffet til veie dagen før. Man kan bare tenke seg hvordan tilhengere og motstandere av Jesus tilbrakte dagen.

Noen feiret, andre sørget, men det er trygt å anta at de holdt seg i ro. Det kan ikke ha vært lett. Jesus hadde satt dype spor, både hos tilhengere og motstandere. Den utålmodige, sitrende, og kanskje avmektige, følelsen av å ha flere spørsmål enn svar preget nok mange i Jerusalem denne ettermiddagen.  Og det var få steder å finne svar.

Matteus forteller om jøder med ansvarsfølelse som fikk kalde føtter denne lørdagsmorgenen. Jesus hadde nevnt ved flere anledninger at han ville dø og stå opp igjen den tredje dagen. For å unngå at hans tilhengere gjennomførte et gravrøveri i løpet av de første par dagene, sikret man graven godt og satte mannskap til å holde vakt . Ideen var å unngå at graven var tom søndag morgen – det ville ihvertfall gi tilhengerne hans vann på mølla.

Men om Påskeaften er et lite intermezzo i påsfortellingen, har teologer, religionshistorikere og andre spesielt interesserte ikke ligget på latsida. Det er alltid noe å diskutere. Når jeg gjorde research for denne bloggposten kom jeg over en problemstilling jeg strengt tatt ikke var klar over eksisterte: Hvor lenge lå Jesus i graven? Hvis han ble gravlagt fredag ettermiddag/kveld og sto opp igjen søndag morgen tilbrakte han strengt tatt bare i underkant av 2 dager i graven, mer enn en dag kortere enn de varslede 3 dagene! Jeg lar den ligge.

Mer interessant er det kanskje å spekulere over hva Jesus gjorde i perioden mellom sin død og oppstandelse. Flere teorier finnes, og om du skulle tro dette ikke er viktig, så tro om igjen. Har du f.eks. deltatt på gudstjeneste i den norske kirke og deltatt i den apostoliske trosbekjennelse, så har du også beskrevet Jesus’ aktiviteter denne påskehelga for rundt 2000 år siden:  Jeg tror på Jesus Kristus, [..] korsfestet, død og begravet, fór ned til dødsriket, stod opp fra de døde tredje dag,[..]. Skal man tro den statsautoriserte norske kirke, så var Jesus innom dødsriket i tiden mellom sin død og oppstandelse. Men det finnes altså alternativer.

Eldgamle katolske skrifter forteller at Jesus streifet rundt i dødsriket for å finne Adam – det første mennesket. Jødisk tradisjon fra det første århundre e.kr. hevdet at alle sjeler gikk til en stille og lite gjestmild underverden kalt Sheol. Mange mente at dette var stedet tilbrakte påskeaften. Det var Augustin som først foreslå at Jesus ikke tok direkte kontakt med noen etter sin død, men også var usikker på dette. Bokstavtro protestanter utelukker at Jesus reiste til dødsriket eller Helvete. Vi husker jo alle at han inviterte den ene røveren på korset til å være med til paradis! Disse protestantene tviler på at de tok en svipptur innom helvete før ankomst paradis. (For mer om alternative teorier om dette, sjekk denne artikkelen fra Religion News Service).

Selv kommer jeg fra en Syvendedags Adventistisk protestantisk tradisjon og slår meg til ro med at Jesus døde, og foretok seg hverken mer eller mindre en det døde mennesker vanligvis gjør.

Men den jødiske ideen om å ta en hviledag er ikke dum. En dag der man fyller på med krefter i stedet for å tappe seg for dem.

-go

Djube spor

Eg komme te deg, Gud
med min svage tro
for sjøl om tvilen kan ver’ stor
så har din godhed satt så djube spor

eg har mange lengsler, Gud
Livet sprenge på
der e så møje eg sko gjort
ka ska eg velga? – årå går så fort

De’kje lett å skimta svarå her
kor adle famle i blinda
men det hjelpe hvis eg leide der
eg vett at du e å finna

Du har gitt oss kjerkå, Gud
Hu gjør vel ka hu kan
Hu virke sleden, hu e litt rar
Men om hu svikte, så e hu alt me har

Det blir sagt og skreve møje sant
om liv og lere som sprike
men i avmakt, som ein diamant
gjømme kjerkå ditt rige

For bakom fromme ord og tågeprat
Der kan eg møda deg
Som har gått så tunge steg
For å møda meg

Eg komme te deg, Gud
med min svage tro
for sjøl om tvilen kan ver’ stor
så har din godhed satt så djube spor
djube spor

Hillestad/Dagsland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: