Konspirasjonsvås

At Utøyamassakren og Aleksander Kielland ulykken er advarsler fra Gud er drøy kost. Men det var akkurat det statsviter Per Haakonsen denne helga presenterte som en forklaring på de uhyrlige hendelsene på Utøya og i Oslo den 22.7.2011.

Haakonsen utdypet til Aftenposten at Utøya og Alexander Kielland ikke først og fremst er en straff, men en advarsel. Ordbruken er skremmende lik retorikken den ekstreme islamisten Mohyeldeen Muhammad brukte under demonstrasjonen mot ytringsfrihet og karikaturtegningene av Profeten Mohammad på Universitetsplassen i 2010: Når vil norske myndigheter og deres media forstå alvoret i dette her? Kanskje ikke før det er for sent? Kanskje ikke før et 11. september på norsk jord? Dette er ingen trussel, det er en advarsel. To ekstreme miljøer fra forskjellige religioner overbringer advarsler fra Gud om dommedag. Det er et paradoks at disse to veldig forskjellige ekstremistene begge tilber den samme Gud, Abrahams gud.

Det ligger jo i religioners natur at de tolkes av enkeltmennesker, omtrent som fanden leser Bibelen. Å diskutere hva som er sannhet er vanskelig og lite fruktbart dersom målet er å komme fram et slags felles paradigme som alle mennesker skal forstå verden med. Det vil ihvertfall ta tid. Erfaring viser at det blir konflikt når ekstreme religiøse forklaringsmodeller påtvinges mennesker som ikke tror på dem. På samme måte blir det konflikt når disse ekstreme religiøse forklaringsmodellene benyttes som grunnlag for offentlig politikk eller offentlig handling. Haakonsens forklaring på Utøya er et eksempel på det første. Mohyeldeen Muhammads oppfordring til å begrense ytringsfriheten er eksempel på det andre. For ekstremisten er konflikten som oppstår i kjølvannet av slike uttalelser en bekreftelse på at standpunktet er korrekt, eller mer presist: «sant».

Dette er et vanlige fenomen. Carola kommenterte f.eks. jordskjelvet i Haiti i religiøse vendinger. TV pastoren Pat Robertson gjorde det også, dog enda mer grundig. At Carola i et overveldet øyeblikk tok til bibelsitater burde ikke overraske noen. Og Pat Robertsens verdenssyn er godt kjent. Men det er oppsiktsvekkende at et politisk parti, trygt forankret et sted litt til høyre for midten i norske politiske landskapet, velger å invitere Haakonsen til å presentere sin versjon av verdenshistorien. Partilederne i KrF Østfold må ha visst hva de hadde i vente og burde ha latt være å invitere Haakonsen. Skal en tro partiets brannslukkingsinnsats i dagene som har fulgt, er det generell enighet i partiet om å ta sterk avstand fra de guddommelig konspirasjonsteoriene til Haakonsen.

For kristne med mer moderate synspunkter, og en litt annen bibelforståelse, er en massakre av unge mennesker på Utøya komplett uforenlig med det gudsbildet som presenteres i evangeliene. Israel står nok sterkt også blandt norske kristne, men neppe så sterkt at man ser Guds hånd i Utøya-massakren. Som Haakonsen selv påpeker i sitt foredrag: I den norske kirke har Israel [..] ikke lenger noen særstilling og palestinernes krav [er] like berettiget som jødenes. Haakonsen bruker mye av foredraget til å kritisere kirka for dette. Takk og lov, vil nå jeg si, for en kirke som har forstått ihvertfall noe av fornyelsen som Kristus representerte. (se også Kick-off for ny strategi)

Haakonsens, og derigjennom KrF Østfolds, lefling med konspirasjonsteorier med Gud i sentrale roller representerer en «sannhet» som de færreste av oss er villig til å akseptere. At Gud, og ikke bare den israelske hær, tyr til vold og terror for å fremme Israels interesser er så langt fra evangelienes gudsbilde det er mulig å komme.

Retorikken Haakonsen fører er skummelt lik den vi hører fra ekstreme islamister. Om konspirasjonsvåset kommer fra ekstreme kristne eller ekstreme islamister gjør ingen forskjell. Det er like stygt uavhengig av avsender.

-go

One comment

  1. Julius E.

    Ekstreme kristne eller ekstreme islamister gjør ingen forskjell?

    Islamister vil drepe sivile nordmenn og truer med det foran stortinget. Håkonsen truer ingen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: