Afrikanske ledere utfordrer norsk bistand

Denne uka deles Nobels fredspris ut i Oslo. Den norsk nobelkomiteen har delt gitt årets fredspris til de tre kvinnene Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkul Karman som i hver sin sammenheng er markante kvinner som har bidratt til å skape fred for for mange. Leymah Gbowee og Tawkkul Karman. Karman har fått prisen for sin rolle i den ‘Arabiske våren’ og hennes arbeid for kvinners rettigheter i Yemen. Gbowee og Johnson Sirleaf har fått prisen for sitt fredsstyrkende arbeid i Liberia og for å styrke kvinners posisjon i dette landet.

For oss som er knyttet til ADRA Norge er det godt å se representanter for Liberia motta prisen, men det vekker også fryktelige minner. ADRA har arbeidet i Liberia i en årrekke og ADRA Norge var på begynnelsen av 2000-tallet involvert i et prosjekt for å skaffe husvære til internt fordrevne flyktninger. Landet var svært urolig og sikkerheten dårlig under da pågående borgerkrigen og i forbindelse med en prosjektreise i 2002 ble ADRA Norges daværende daglig leder, Kåre Lund, skutt og drept i under et overfall. Kåre Lund var de mest erfarne og toneangivende bistandsarbeidere det internasjonale ADRA miljøet har hatt, og en kollega og familiemann som så altfor brått ble revet bort.

I dagene som leder opp til fredsprisutdelingen setter ADRA Norge, sammen med flere andre organisasjoner, aktuelle problemstillinger ved vestlig bistand til Afrika på dagsordenen. Mandag 5. desember invitere norske kirker og organisasjoner til et seminar under tittelten Challenging the Missionary Paradigm. Framtredende kirke- og bistandsledere fra Afrika vil møte kollegaer fra Norge og utfordre på tematikk innenfor utvikling og religion. Tirsdag 6. desember arrangeres konferansen Transforming Africa der afrikanske ledere utfordrer norsk bistand. Er norsk bistand vellykket? Bidrar Norge til bærekraftig utvikling eller frarøver vi menneskene på dette store kontinentet deres verdighet? Og utfordringene går også tilbake til Afrika: Hvorfor har man ikke vært i stand til å dele godene i Afrika? Hvorfor finner ikke Afrika løsninger på egne etniske konflikter? Det ligger an til spennende dager på Voksenåsen.

En av de afrikanske lederne som kommer til Norge for å holde innlegg på disse konferansene er Country Director Emmanuel George for ADRA Liberia. George leder en svært operativ organisasjon som jobber med det liberiske folket for å bygge stein på stein på det nye, bærekraftige samfunnet nasjonen fortjener. Hans perspektiv på de store spørsmålene om økonomisk vekst, bærekraft og bistandsavhengighet er det han opplever gjennom å arbeide med og for enkeltmennesker i Liberias. Han er verdt å høre på og jeg gleder meg.

Vår gode kollega og venn Kåre Lund omkom i 2003 mens han arbeidet for å sikre at nettopp den norske bistanden til Liberia var målrettet og lindret de humanitære behovene blant de internt fordrevne. Han ville vært stolt og begeistring for å la sin kollega fra ADRA Liberia tale til norsk bistandseksperter om hva som virker og hva som ikke virker. Jeg er sikker på at vi kommer fra disse dagene litt klokere en da vi kom. Vi kan si mye om norsk bistand, men at den kan blir bedre, mer målrettet, mer bærekraftig er det ingen tvil om. Samtidig er jeg sikker på at vi kommer til å bli enda sikrere på at denne jordas ressurser må vernes og deles.

At mye er galt med vestlig bistand er ikke god argumentasjon for å la være å utvikle det som virker.

-go

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: