#5 – Du lengta til meg

Lenseanlegg i Glomma en kald desemberdag

Du kommer ikke til å finne ‘Deilig er jorden’ i denne julekalenderen med julesanger. Jeg har introdusert den sangen på mange julekonserter og jeg har sungen den mange ganger. Men jeg synes den blir for ‘svær’, for monumental. Dessuten synes jeg det er mye ved denne jorden som ikke er ‘deilig’.

For egen del må jeg si at jeg ikke er kristen, jeg feirer ikke jul, fordi jeg danser på roser. Tvert imot, og jeg mener ikke å kokketere her, men deler av livet er trøblete. De fleste av oss, meg inkludert, er gjennom perioder da vi svikter og blir sveket. Når avstanden mellom sangteksten, eller forkynnelsen om du vil, og livet blir for stor, da blir både sang og forkynnelse irrelevant. Sikker velment og kanskje betimelig, men budskapet når ikke fram til meg.

Jeg er svak for en stenk av himmel, men det må lukte jord.

Derimot liker jeg godt julebudskapet Jan Vincents Johannessen formidler gjennom den vakre sangen Himmel på jord. Personlig og direkte. Og ikke minst tegner den et bilde av en Gud som lengter. En som ikke sendte Jesus-barnet for å frelse verden i sin distanserte godhet, men fordi han lengta etter å gjenopprette kontakt. Der har vi et Gudsbilde jeg kjenner igjen fra å lese evangeliene og som tenåringsfaren i meg kan forstå.

Denne er sunget i mange versjoner, men jeg liker godt å høre Trond Granlund synge denne. I likhet med Trond Granlund er jeg oppvokst på Oslo øst, nærmere bestemt Manglerud. Språket, stemmen og framføringa til Granlund gir denne sangen en lukt av jord jeg liker godt. Jan Vincents Johannessens tekst viser mer enn nok himmel.

..

Himmel på jord

Jeg snubla omkring i svarteste natta
Da tente du stjernen med lys ifra deg
Jeg følte meg ensom og tom og forlatt
Da du viste du tenkte på meg

Jeg hutra og frøs da du gav meg din varme
Du så vel at jorda var naken og kald
Du lengta til meg, og du sendte meg barnet
Og viste meg vei til en stall

Himmel på jord
En glede så stor
Jeg er’ke alene
Her jeg bor

Jeg slåss og jeg led, gjorde alt for å vinne
Da hørte jeg englene synge om fred
Legg våpna ned, det er jul du må finne
En fred inni hjertet et sted

Hver gang jeg ser opp på min himmel så vet jeg
At undrenes under er det som har hendt
Jeg føler meg trygg for jeg slipper å lete
Nå vet jeg hvor stjernen ble tent

Himmel på jord
En nåde så stor
Jeg er’ke alene
Her jeg bor

Jeg er’ke alene her jeg bor…
Tekst og melodi: Jan Vincents Johannessen og Amund Enger

One comment

  1. Tilbaketråkk: #5 – Bare en venn som gir av sin tid « ab imo pectore

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: