Ledere på dypt vann

Noen er ledere er på dypere vann enn andre. Denne uka er intet unntak i så måte, men vi har sett forskjellige måter å holde seg flytende på. Her er et par saker fra nyhetene denne uka, kommentert med ledelsesøyne.

Fotballedere svømmer fortere enn for 14 dager siden
Jeg har kommentart Gunnarson-saken tidligere. Denne uka fikk saken nytt alvor når Asker og Bærum politikammer bestemte seg for å undersøke saken nærmere. Saken har også fått tre parter når det viser seg at RBK heller ikke hadde motstått et tilbud som var for godt til å være sant. I hvertfall tilsynelatende for godt til å være lovlig.

Politiets inntreden i saken har økt temperaturen betraktelig og aktørene har summet seg. Det virker som de nå har lagt strategier for å posisjonere seg for en evt. politietterforskning og for å redde det som er igjen av omdømme. Vålerengas styreleder innrømmer at saken kunne vært behandlet mer grundig, mens i Rosenborg er styrelederen på banen og bedyrer at de er sportsdirektør Hoftun ikke kjørte solo i Gunnarsson-saken. Stabæk på sin side skylder på Vålerenga, samtidig som de betaler den franske fotballklubben Nancy deres rettmessige andel av Gunnarsson salget.

Ledelsen i de tre klubbene står overfor forskjellige utfordringer og velger forskjellige strategier for å nå målet som klubbene kanskje deler: minimere reaksjonen fra NFF, unngå strafferettslige konsekvenser og berge omdømmet. Jeg er sikker på at de tre klubbene klarer seg, om enn med betydelige skrammer i lakken. Fotballtilhengere er lojale og utholdende. Klubbene vil gjøre nødvendige rutineendringer for å sikre at de også i framtida framstår som seriøse avtaleparter for andre klubber.

Det virkelige taperen i denne saken kan være Norges Fotballforbund og fotballen som bransje. Dersom Gunnarsson-saken viser seg å være toppen av et isfjell av korrupt forretningskultur er det norsk fotball som vil tape. En liten og relativt ubetydelig fotballnasjon i utkanten av fotballverden har ikke råd til at norske fotballklubber ikke kan stoles på. For å utvikle norsk fotball må klubbene å handle med klubber i andre land. Et rykte for tvilsom forretningspraksis gjør ikke forhandlinger enklere. For å være konkret: Vålerenga får en dårligere avtale når Mos skal selges dersom ryktet om tvilsom forretningspraksis ikke raskt avkreftes.

Derfor tror jeg den virkelige lederutfordringen ligger hos Norges Fotballforbund og derfor er det urovekkende å se et fotballstyre som rakner og en fotballpresident som tilsynelatende har en lederstil som gjør at kompetente, engasjerte fotballedere ikke ønsker å samarbeide med ham. Fotballens omdømme står og faller ikke med Gunnarson-saken. Derimot vil det være avgjørende for fotballens omdømme hvordan fotballpresidenten og hans styre tar grep om både sportslige og, ikke minst, de forretningsmessige sidene ved fotballen. Jeg følger spent med.

Står hun sterkere etter Hagens exit?

FrP selvantenner

Denne uka har vi igjen sett FrP selvantenne i mediene og dominere nyhetene med saker som ikke har veldig mye med politikk å gjøre. Carl I Hagen ble ikke innstilt til å være FrPs representant i Nobel-komiteen, på tross av at han hadde gitt tydelig inntrykk av at han ønsket en slik posisjon som en passende retrettstilling fra politikken. Sett fra utsiden er Hagens ønske rimelig og hans skuffelse ved å ikke bli innstilt er forståelig. Men å se herr og fru Hagen eksplodere i selvmedlidenhet i beste sendetid er ikke et vakkert syn. Om fremstillingen som er kommet fram i media er riktig, så er Siv Jensens håndtering av saken klønete.

Eller har hun håndtert den klokt? Skal en dømme etter Dagbladets meningsmåling er FrPs tillitsvalgte ferdig med Carl I Hagen. Partiet ser til andre ledere og annet lederskap. Nå har en demokratisk prosess plassert Hagen på sidelinja og partiet viser ingen tegn til grasrotopprør til støtte for Hagen. Med nennsom håndtering fra Jensen og hennes støtteapparat i tida som kommer er Hagen antakelig en betydelig mindre aktør i FrP enn han var for bare uker siden.

Det er kan være gode nyheter for et parti hvis grunder og mest betydningsfulle politiker de siste årene klarte å skape enda en situasjon der FrP tapetserte mediebildet med andre saker enn deres egen politikk. Jeg tror Siv Jensen og neste generasjons FrP-ledere kommer styrket ut av dette. Et mer kompromissvillig FrP som får orden på hvordan den håndtere ‘utenom-politiske’ forhold vil bli en kraft å regne på borgerlig side. Torbjørn Røe Isaksen påpekte denne uka at samarbeidsklimaet på borgerlig side allerede er mildere. En svekket Carl I Hagen vil bidra til ytterligere klimaforbedringer på borgerlig side.

Og Den Norske Nobelkomiteen har neppe lidd et uopprettelig tap.

-go

Foto: flickr.com/fremskrittspartiet Gjengitt under CC BY-NC-ND 2.0 lisens

One comment

  1. Peter

    Fotballedere viser som vanlig ikke større innsikt enn mange andre i samfunnet. Økonomistyring i mange av klubbene har de siste 20 årene vært på linje med innholdet i reality-tv-serien «luksusfellen». Så denne gangen er det moral ved kjøp og salg av spillere. Omtrent som å observere en del næringslivsledere og privatpersoner som er mer opptatt av egen vinning der og da enn konsekvenser og samfunnsansvar. Kan vi forvente mer av fotballedere enn av bermen? Eller et mer viktig spørsmål: Er det slik i vårt samfunn at man skal forvente mer av ledere enn andre?

    Det er lett å bringe dette videre til Frp. Kan vi forvente mer av pensjonerte partigründere og -ledere enn av den selvmedlidende og kravmentaliserte befolkningen? Ville det ikke vært bedre å gi Hagen en formell viktig post enn å høre på sutringen hans? Ville det ikke vært bedre å gi folket borgerlønn enn å høre på deres klaging over NAV-tilbudet?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: