Likestilling, beredskap og en statsråd med ryggrad

Denne uka har det klødd i bloggefingrene, men tida har ikke strukket til. Saker som hadde en trengt en bloggkommentar har stått i kø. Men for oss som også skjøter en jobb ved siden av blogginga, er det et godt tegn at man er etterspurt også på jobben. Denne bloggen har nok ikke hva som kreves for å bli en fulltidsbeskjeftigelse!!

Men her noen saker som jeg har bitt meg merke i denne uka.

Likestilling 2014 – Barne og likestillingsminister har presentert regjeringens handlingsplan for likestilling. Vi skal være glad for å bo i et land der likestilling er på agendaen – land blir bedre å leve i når borgere er likestilte. Lysbakkens handlingsplan er i så måte velkommen og det er svært lite politisk korrekt å være kritisk til gode likestillingstiltak. Jeg gjorde meg tre refleksjoner etter en rask gjennomlesing. (1) Mange av tiltakene har vi hørt før og mange tiltak handler om kompetanse, informasjon, konferanser, etc. Viktig, men for å ta betydelige steg i likestilling, må det strukturelle grep til. Lønnsforskjeller, arbeidstidsforskjeller, økt risiko for vold og tvang krever beslutninger, ikke informasjonskampanjer. (2) Kommentatorer har uttrykt skuffelse over at tiltakene svikter innvandrerkvinnene. Jeg deler denne oppfatningen, men dette er et krevende landskap. Kvinnepanelet og Integreringsutvalget har beskrevet tiltak på dette området. Handlingsplanen for likestilling virker litt tannløs i forhold til disse utvalgenes rapporter. (3) Lønnsforskjeller mellom kvinner og menn som har lik utdanning, erfaring etc. må bare fikses. Her foreslår handlingsplanen noen tiltak jeg tror vil hjelpe som f.eks. åpenhet om lønnstatistikk. Slike tiltak vil være kontroversielle, men ærlig talt – slike forskjellene er uakseptable.

Lysbakken fikk pepper i media for forslaget om trillegrupper for menn. Barnevognsosialisme og rent vås var blandt uttrykkene som haglet fra kommentatorer og opposisjon. Selv om jeg var kritisk til Lysbakkens ammeutspill tidligere i høst, så mener jeg at her er det opposisjonen som prater tøv. Barselgrupper for kvinner må man si er en stor suksess og helsestasjonenes bidrag i å knytte kontakt mellom mødre er svært effektiv. Å gi helsestasjonene enda et verktøy i verktøykasse for å bidra til gode lokalmiljøer og styrke småbarnsforeldres nettverk er det rent ut kunnskapsløst å være motstander av. Go Lysbakken

Denne uka har justisministeren og forsvarsministeren redegjort for beredskapen den 22.7 og arbeidet i etterkant som de to departementene har ansvar for. Politi og andre myndigheter har fått, etter mitt skjønn, mye ufortjent kritikk etter denne hendelsen. Beredskapsnivået i Norge er slik det var den 22.7 fordi nær samlede storting i flere perioder ikke har prioritert det høyere. Å få brakt betydelige politiressurser til en øy i Tyrifjorden, eller hvilken som helst norsk innsjø for den saks skyld, krever betydelig med tid og organisering.

Men det er en ting som er kritikkverdig og helt uforståelig: At flere av pårørende til de drepte på Utøya enda ikke har fått tilgang til obduksjonsrapporter og derfor ikke vet hvordan deres nærmeste døde er komplett uforståelig. Dette må fikses så fort som mulig. For den nye justisministeren Grete Faremo må dette være høyeste prioritet.

Tidligere justisminister Knut Storberget har stått støtt i stormen siden den 22.7, men valgte å fratre sin stilling dagen etter han hadde redegjort for Stortinget. Jeg beklager dette, fordi Knut Storberget har vært en solid justisminister. Kunnskapsrik, nær og handlekraftig. Mitt inntrykk, både fra media og fra direkte samarbeid med Storberget, er at mannen er utstyrt med en sterkere ryggrad enn de fleste av oss. Hans fratreden nå viser det samme. Trine Skei Grande antyder at Storberget måtte ta et symbolsk ansvar og Siv Jensens tegner et bilde av påstand om en justisminister med svekket tillit. Begge utsagnene er totalt skivebom. Storbergets vurdering står like fjellstøtt som hans innsats som justisminister gjennom seks år: ærlig, helhjertet og menneskelig. Jeg ønsker Knut Storberget og hans 4 damer alt godt i en tilværelse utenfor regjeringskontorene.

-go

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: