Du speller for flere enn bare deg sjæl

‘Du gå’kke aleine, du går aldri aleine, for bånda gjør oss sterke’ synger klanen etter pausen på hver hjemmekamp Vålerenga spiller på Ullevål. Dessverre kan det virke som det nettopp er det spillerne gjør. De står aleine hvis økonomien er trang og kontrakten nærmer seg slutten.

Dagens avsløring av NRK om at det medisinske støtteapparatet i Vålerenga har holdt tilbake informasjon fra Adnan Haidar om at han trenger operasjon for å fjerne brusk i foten er den siste i rekken av hendelser som hver for seg kanskje lar seg forklare, men som samlet gir et inntrykk av en klubb med ikke bare et omdømmeproblem, men et problem med ledelseskultur. Sportsdirektør Truls Haakonsen bestrider opplysningene til NRK, men kan ikke være konkret. ‘Vi kommer med en redegjørelse etterhvert’, sier Haakonsen.

Enkelthendelsene har kommet på løpende bånd denne høsten. Martin Andresens tydelige tilfredshet med Fegor Ogudes angrep på Rosenborgs Daniel Ørlund har vært symbolet på et mer aggressivt Vålerenga i høst. Ogude topper tippeligaens (pr idag) statistikk over gule kort. Men det er, isolert sett, urettferdig å kritisere Martin Andresen for hans reaksjon der han satt høyt oppe under taket på Ullevål. Han hadde bedt om innsats og intensitet fra spillerne, han fikk det og han gav tydelig uttrykk for at han likte det han så. At situasjonen var potensielt farlig for Ørlund, kunne Andresen kanskje ikke se fra sin posisjon. Men en utrygg og arrogant håndtering av situasjonen på TV2-intervjuet etterpå legger igjen et inntrykk av at beskjedene om fair play er utydelige i Vålerenga. Andresen bidro hvertfall ikke til å avklare om den slags angrep på keeper er akseptert eller ikke i klubben.

Klanens sjikane mot Branns Carl Erik Torp under hans videohilsen til publikum på Brann stadion kan vel neppe Vålerengas ledelse lastes for. Klubbens spillere og ledelse tok raskt avstand fra uttalelsene til Klanens talsmann, og omsider tok også Klanen den nødvendige oppvasken. Men dessverre er det sånn at omdømmemessig, så kan det være vanskelig å skille klubb fra klan. Ikke mye å kritisere ledelsen for, men en del av Vålerengas omdømmebildet denne høsten.

Så var det at hardt pressede Stabæk foreslo å gjøre en dobbeldeal med Vålerenga for Veigar Páll Gunnarsson og unggutten Herman Stengel. Nancys rett til 50% av overgangssummen for Gunnarsson ble for kostbar for Bærumsklubben som foreslå å selge den etablerte goalgetteren Gunnarsson på billigsalg til Vålerenga forutsatt at klubben også kjøpte en rådyr opsjon på unggutten Herman Stengel (16). Rosenborg hadde angivelig trukket seg fra et liknende avtaleforslag, men Vålerenga trengte virkelig en som kan score mål, så forretningsetikk ble ofret til fordel for en kjapp deal om målmaskinen og tenåringen. Her er det lite Vålerengas ledelse kan være stolt over. Vi skal selvfølgelig ikke dømme klubben før beslutningen i NFF foreligger torsdag denne uka. Men omdømmeproblemet er allerede skapt, og med en kommunikasjonsstrategi som stort sett består av ‘ingen kommentar’ gjør klubben ingen ting for å ta kontroll over det bildet av klubben som mediene lager.
SISTE: NFFs påtalenemnd innstiller på at Sportsdirektør Truls Haakonsen fratas alle verv i 12mnd. Klubben idømmes kr. 350000 i bot.

Og idag er det foreløpige bunnivået tilsynelatende nådd. For å spare penger har klubbens medisinske støtte apparat holdt tilbake informasjon fra en 22 år gammel spiller om at han trengte operasjon. En slik operasjon ville normalt blitt bekostet av klubben, men Adnan Haidar ligger ikke an til å få fornyet kontrakt med Vålerenga. Og det medisinske støtteapparatet ønsker altså ikke å bruke penger på en spiller som skal selges, til tross for at han rett på denne type behandling i HELE kontraktsperioden. Mediebildet idag har igjen vist oss en klubbledelse som inntar en ‘ingen kommentar’ strategi og som dytter ansvaret nedover i klubben. ‘Jeg hadde hørt om notatet, men har ikke lest det selv’ svarte klubbens medisinske ansvarlige da han ble intervjuet av NRK. Sportsdirektøren trenger altså mer tid før han kan gi klubbens versjon av dette.

Det siste tilfellet er selvfølgelig det mest alvorlige. Manglende fair play og uregjerlige supportere er dagligdags i tippeligaen, og fotballfans lever med det. Tvilsom forretningspraksis for kjøp og salg av spillere er mer alvorlig. Den undergraver tilliten mellom klubbene. Men når klubbene tas i å neglisjere helsa til unge spillere, så er det nådd en slags topp – eller rettere sagt: bunn. Haidar er nær sagt oppvokst i Vålerenga, vunnet JET-turneringen med laget og har flere kamper på aldersbestemte landslag. Det er tvilsomt om klubben fornyer kontrakten med Haidar, så da fant klubben ut at en viktig, men bagatellmessige undersøkelse, med mulig påfølgende operasjon ikke kunne prioriteres. Adnan Haidar er 22 år.

Alle festtaler om satsing på egen stall med ønske om å fostre spillere gjennom egne rekker faller til pladask til jorden som en perforert ballong.

Vålerengaledelsen uttalte til VG at klubben har et omdømmeproblem etter Stabæk handelen. Problemet er for det først at når omdømmet er vedvarende svekket, så er det som regel ikke bare et omdømmeproblem. Det er som regel en grunn til at omdømmet svekkes. Det andre problemet er at omdømmeproblemet må løses aktivt.

Truls Haakonsen og Pål Breen (adm.dir) har brakt inn stabilitet og nøkternhet på Valle. Under deres ledelse har det vært lite fokus på utenomsportslige saker og klubben ser ut til å ha funnet en bærekraftig driftsform. Men denne høsten har vist at ledelsen ikke har evnet å ta styring om klubbens omdømmeprofil utad. Det er enten fordi klubben faktisk sliter med ledelseskultur, forretningsetikk og spillerfokus, eller fordi den ikke har ledelsesprofiler som evner å bygge omdømme i medier.

Om opplysningene om Adnan Haidars skadesituasjon er riktig og avtalen med Stabæk om Gunnarson/Stengel er slik den virker å være, så har denne klubben et problem som den må rydde opp i. Omdømme kan fort bli det minste problemet. For hvilken seriøs ung spiller vil bli i en klubb som behandler spillerne på den måten? Og hvilken kvalitetsklubb vil inngå forretningsmessige avtaler med en klubb som, tilsynelatende, aktivt omgår avtalefestede vilkår for videresalg?

Sølv i tippeligaen kan det enda bli. Og Europaliga plass neste er er innen rekkevidde. Men da alle i klubben begynne ‘spelle for flere seg sjæl’.

-go

3 comments

 1. Loff

  Her var det mye rart!!

  Haidar-saken kan du lese mer om her:
  http://www.tv2.no/sport/fotball/tippeligaen/-ingen-oekonomiske-motiv-for-aa-nekte-haidar-operasjon-3621966.html
  Der finnes det også en link til VIF sin framstilling av saken.
  Fysioen skrev følgende:
  «OBS: pasienten er satt opp i dag for undersøkelse. Spilleren vil ikke få ny kontrakt og da budsjettet er trangt vil ikke bli prioritert for flere bilder og hvertfall ikke operasjon da det mistenkes brusk ødeleggelse i tillegg. Viktig å si til pasienten at dette blir bra over tid og at det ikke er noe farlig smerte. Har blitt bedre!!!!!!»

  Brusk skal ikke opereres. At det ikke tas flere bilder er jo litt smålig, men…. I tillegg: dette notatet lå på fysion sin pc og det ble ALRI gitt videre til LEGEN.
  Legen bestemmer sånne ting…

  Om det å få folk fra egen stall: begynn å telle de som har fast plass.
  Så kan du legge til at man estimerer at maks 1 pr kull lykkes med overgangen fra rekruttlag til a-lag når det gjelder lag i eliteserien.

  Brann og Torp: 200 fra Klanen var i Bergen, 10 av dem sang noe som ligna «la han dø», talsmannen (1 av 2) dreit seg ut…

  Andresen og Ogude: Andresen uttalte noe sånt som at han liker innsats. Han sier ikke noe mer. Ogude ser på ballen og går etter den. At det var med overlegg er piss fra ende til annen. Ørlund fikk vondt men sånn er det å være keeper.

  Ellers registrerer jeg at du, som alle andre, allerede har dømt alle involverte. VIl bare minne deg på at foreløpig er det kun en påtale. Den skal prøves av et nytt organ.

  I mellomtiden kan du slette halve innlegget ditt fordi det ikke har rot noe sted.

  Så kan vi snakkes når det foreligger en dom……

  • Mitt hovedanliggende er Vålerengas håndtering av sitt eget omdømme. I høst har det vært dårlig. Disse sakene viser dette i større eller mindre grad. Poenget er at at hverken Martin Andresen, Pål Breen eller Truls Håkonsen har lykkes å bygge omdømmet til Vålerenga.

   Hvorvidt saksframstillingen min har rot noe sted finnes det sikkert forskjellige oppfatninger om. At du og jeg er uenig, gjør ingenting.

   -go

 2. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » Fotballedere på dypt vann og FrP selvantenner

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: