Tre leseanbefalinger, en oppfordring til å skrive

20110821-005410.jpg

20. august 2011
Dagens blogginnlegg kommer i form av tre leseanbefalinger og en oppfordring til å skrive.

Jens Brun-Pedersen har kritisert at den første offentlige sørgemarkering etter 22.7 skjedde i Oslo domkirken. Kritikken ble først reist på Twitter, og nå denne uka i sitt debattinnlegg i Dagbladet. Brun-Pedersen etterlyser offentlige markeringer der livssynssamfunnene står skulder ved skulder.

Anne Holt er ikke enig. I et annet debatlinnlegg tar hun til motmæle og hevder at vi må tåle at vi kulturelt er en kristen nasjon. Kirken har språk, ritualer og rammer de fleste i Norge kjenner og søker til for å minnes sine døde.

I all ubeskjedenhet anbefaler jeg også mitt eget blogginnlegg om samme tema. På prinsipielt grunnlag har jeg sans for Brun-Pedersens argumenter. Samtidig reflekterer jeg, som Anne Holt gjør, over det faktum at Kirka tilbyr noe som folk søker til. jeg mener også at vi må jobbe for at det norske samfunnet lærer å leve med sine livssyn – side ved side. Og at en forutsetning for det er at vi er rause nok til å delta på hverandres arenaer.

Men spørsmålet er hva vi ønsker for dette landet framover. Skal vi fortsette å la religioner og livssynsgrupper få være vertskap og seremonimestere ved livets sårbare overganger? Eller er det på nøytrale arenaer nordmenn skal ståmside ved side når vi sørger, fester, etc.

Nå har du lest tre innlegg. Skriv i vei om hva du mener i kommentarfeltet.

Jeg kommer til å kommentere kommentarene 🙂

-go

Illustrasjonsfoto: Utsnitt av akrylbilde av Deb Sokolow.

Et #367 blogginnlegg

2 comments

  1. Lars Åge

    Et forsøk på å skape livssynsnøytrale «gudstjenester» tror jeg vil mislykkes. Å sitere litt fritt fra Knut Olav Aamås bok «Verdien av uenighet» kan være illustrerende : En kirke med livssynsnøytralitet og med Gunnar Stålsett som erkebiskop ville være en ganske traurig affære på sikt. Muligens kan det trefffe det moderne menneskets strenger på kort sikt men i et lengre perspektiv vil de fleste betakke seg for en slik utvikling.

  2. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » Topp ti i august

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: