The Original Gangsters

20110811-201042.jpg

11. august 2011

Denne uka har jeg blogget om kriser, ledelse og kommunikasjon. Mandag skrev jeg om hvordan Stoltenberg, Cameron og Obama har ledet landene forskjellig gjennom krisene de forskjellige landene opplever denne sommeren. Tirsdag handlet bloggen om hvordan Espen Søgård har kommunisert i sin personlige lille krise forrige helg. Onsdag pekte jeg på forskjellene i krisene de engelske og norske regjeringene møter, og hvordan de politiske utfordringene i etterkant av krisene er veldig like.

Jeg skal ikke helt slippe krisefokuset, men denne gang i form av en leseanbefaling. Gjennom av de mange RSS-feedene jeg følger kom jeg over en kommentarartikkel fra engelske The Guardian som belyser det samme perspektivet jeg skrev om på onsdag – god krisekommunikasjon løser ikke de underliggende problemene som utløser opptøyer og gateslag som vi har sett i England den siste uka. Artikkelen er skrevet av Seumas Milne, redaktør og journalist i avisa.

England har en mer politisert presse enn vi har i Norge idag, og det er ingen overraskelse at The Guardian reflekterer rundt det sosiale, økonomiske og sosiale bakteppet for opptøyene. Men artikkelen gir gode perspektiver for å forstå utfordringene i England.

Blant flere interessante refleksjoner i artikkelen, trekker jeg fram to.

Milne trekker paralellen mellom gjengene som plyndrer og stjeler på gata i London og finanstoppene som kommet unna med å plyndre landets finansformuer og som utløste finans/bankkrisen. Artikkelen referer til gjengmedlemmer og demonstranter som rettferdiggjør sine handlinger gjennom slike konkrete koblinger. ‘The politicians say that we loot and rob, they are the original gangsters’.

Milne påpeker også at opptøyene skjer i det som kanskje er den byen i den vestlige verden som har størst forskjeller. I London er formuen til de 10% rikeste 273 (!) ganger større enn den til de fattigste (referanse i artikkelen). Ungdomstilbud og utdanning kuttes og arbeidsløshet øker. Artikkelen tegner et dystert bakgrunnsbilde for hendelsene som stjeler overskrifter denne uka.

Men nok fra meg. Les og bli opplyst.

These riots reflect a society run on greed and looting, S Milne, The Guardian, 11. August 2011

-go

Et #367 blogginnlegg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: