Demokrati og åpenhet vs lov og orden

20110811-075016.jpg
10. august 2011

Forrige dagen gav jeg god omtale av Jens Stoltenbergs krisehåndtering de siste ukene. I samme blogginnlegg var jeg ikke så imponert over David Camerons første håndtering av krisa som utspiller seg på storbygatene i England.

Nå er Cameron kommet på banen og kriseretorikken hans er tung. I denne fasen er det lov og orden som er alfa og omega for Tory-statsministeren. Det er forståelig, når gatene bokstavelig talt eksploderer av demonstranter, pøbler og krimineller gjenger. Hans første prioritet nå må være lov og orden. Akkurat som Jens Stoltenbergs første kommunikasjon til folket etter bomben i Regjeringskvartalet handlet om lov og orden: han var uskadd, regjeringen fungerer, landet styres.

Hans Geelmuyden sier til siste utgave av Magma at ‘god kommunikasjon gjør verden til et bedre sted’. Det er lett å være enig i det. Statsledere som Stoltenberg og Cameron søker på hver sin måte å betrygge nasjonen om at ‘landet styres’ på tross av krise og uroligheter. Begge nasjoner trenger at statsministeren har kontroll og gjør verden til et bedre sted.

Kommunikasjon kan samle og den kan distansere. I dagene som kommer vil både Stoltenberg og Cameron måtte bevise at ordene og formuleringene også holder vann når hverdagen kommer og når politikken for en bedre verden skal meisles ut. Jeg tror Cameron har en vanskeligere oppgave enn Stoltenberg, men det finnes felles trekk i utfordringene de to statslederne står ovenfor.

Mens Stoltenberg tidlig tegnet visjonen om mer demokrati og mer åpenhet, har Cameron holdt seg til konfronterende lov og orden retorikk. Og mens Stoltenberg har en nasjon som ikke kan vente med å engasjere seg i mer demokrati og mer åpen, dog ikke naiv, debatt, har Cameron en nasjon som står i flammer, antent av at ‘lov og ordens’-politiet har drept en av nasjonens unge.

Når tida kommer for at krisekommunikasjonen kan legges på hylla, står Cameron tilbake med en problemstilling som har jaget engelske politikere gjennom de siste tiårene. En stor, kanskje voksende, gruppe unge innbyggere som ikke deltar i arbeidslivet, får dårlig eller ingen utdannelse, har dårlig helse, lever i nedslitte byområder og som observerer nasjonens middelklasse fare avsted på første klasse med god utdannelse, gode jobber og gode boliger. En for stor gruppe får en for liten del av Storbritanias velstandsutvikling. Camerons utfordring er å samle nasjonen om en politikk som sikrer disse menneskene muligheten utdanning og arbeid slik at de blir med bygge framtidas Storbritania. Da trengs det ikke mer ‘lov og orden retorikk’. Da trengs det politiske løsninger.

Stoltenberg møter hverdagen etter krisa fra en annen side. Men utfordringen er, kanskje urovekkende, lik den engelske. Når nasjonen har analysert den ensomme norske terroristen ferdig, står Stoltenberg overfor en innvandrings- og integreringsdebatt der han må gi innhold til ‘mer demokrati og åpenhet’-retorikken. Og innholdet han må skape er slående likt det Cameron må skape i Storbritania: en politikk som gir etniske og religiøse minoriteter anledning og incentiv til å delta i utdanning, arbeid og demokratiske prosesser. Mer ‘demokrati og åpehent’ må bli til politiske løsninger.

For at god kommunikasjon skal gjøre verden til et bedre sted må budskapet som kommuniseres være godt og aktuelt. Etter krisene skal Cameron og Stoltenberg omsette store ord til politiske løsninger. Selv om konteksten i Norge og England er forskjellig, så er det mange likhetstrekk i utfordringen som skal løses: alle skal kunne delta i utdanning, arbeid og demokratiske prosesser.

-go

Et #367 blogginnlegg

Illustrasjon: (c) Sam McEntee, brukt under CC BY lisens v 2.0

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: