Jens, Barack & David

Manhattan - arena for mye kriseledelse opp gjennom åra

8. august 2011

Her oppe fra berget i nord er vi vitne til tre kriser i land som står oss nært i disse dager. Vår egen terroraksjon, gjeldskrisa i USA og opptøyene i England. I anstendighetens navn må vi minne hverandre om at andre, kanskje mer dramatiske, kriser utspiller seg andre steder i verden. F.eks. tørke og hungersnød på Afrikas horn.

Men tilbake til de tre førstnevnte krisene som utspiller seg foran øynene våre, om enn i forskjellige faser. Krisene er forskjellige, men de har det til felles at de krever nasjonal kriseledelse av nasjonens leder. Men de aktuelle statslederne har valgt, og ihvertfall demonstrert, forskjellige strategier for slik ledelse.

Jens Stoltenberg har høstet universell ros for sin ledelse etter terrordramaet. Ikke bare har han vært tilstede, men han har også vist vei når nasjonen skulle formulere en respons til den uhyrlige situasjonen landet, og ikke minst pårørende, ble kastet ut i. Øyeblikket som definerte hele nasjonens reaksjon og sorg var da statsministeren uttalte at Norge skulle møte terroren med ‘mer demokrati, mer åpenhet’. Da hadde han allerede kommunsert at han var i god behold, landet ble styrt og alle tilgjengelig ressurser var til disposisjon for ofrene og ders pårørende. En statsleder som var tydelig og nær, hadde kontroll over situasjonen og uttrykte sin visjon for hvordan landet skulle respondere. Resten av historien kjenner dere.

President Obama har en vanskelig oppgave med å samle nasjonen bak en løsning på USAs gjeldsproblem. Da støvet la swf i Washington i forrige uke var det mest iøynefallende at han som president ikke har klart å skape et klima for dialog som kan lede til kompromiss mellom fraksjonene i kongressen. Dette er ingen enkel oppgave – amerikansk politikk er veldig dogmatisk, kanskje mer nå enn på lenge. Men inntrykket som fester seg er at statslederen også etter at gjeldsavtalen er gjort, forsterker det dogmatiske skillet i amerikansk politikk i gjennom en retorikk som ikke samler, i en tid der samling er nødvendig. Å samle den amerikanske nasjonen er kanskje en umulig oppgave i det klimaet President Obama styrer i, men jeg er redd apekatten sitter på hans skuldre. Veien fram til gjenvalg blir i bratt oppoverbakke.

Statsminister David Cameron har valgt en tredje strategi: å ikke møte opp. Når nå opptøyene fortsetter på det andre døgnet, har han bestemt seg for å komme tilbake til England. Men de første beskjedene fra Downing Street gikk ut på Cameron ville ta ferie en uke til. En uke med tennis og bading mens landets hovedstad sto i brann. Cameron valgte å vise at han er i kontroll ved å la andre stå i skuddlinja. En slags ledelse in absentia. De fleste av oss som har prøvd den strategien gjør det bare en gang. Tirsdag morgen er nok Cameron på plass i ‘No 10’.

Det er selvfølgelig både tabloid og urettferdig å felle en slik dom over lederskap når omstendighetene er så forskjellige. Men som statsleder for en nasjon utsatt for krise står Stoltenberg et hode over sine meritterte kollegaer.

Poenget er at han kunne valgt annerledes.

Han kunne blitt værende i Oslo og håndtert presse og ledet regjeringens kriseråd derfra. Han kunne ha valgt en konkluderende retorikk som fokuserte på terroren, på terroristen og på heksejakta man måtte forvente ville komme.

Men Stoltenberg har valgt en strategi som har samlet og inspirert. Det ville overraske meg om ikke Stoltenbergs ledelse de siste par ukene blir brukt som eksempel på god kriseledelse og krisekommunikasjon i forskjellige sammenhenger framover. Den har vært solid.

-go

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

One comment

  1. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » Demokrati og åpenhet vs lov og orden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: