Hva skal du med gryte hvis du ikke har graut

20110806-231220.jpg

6. august 2011

Uår, sykdom og preget Norge i 1808 mens Napoleonskrigene herjet i Europa. Høyt oppe i Feiringåsen i Eidsvoll lever et lite jernverkssamfunn på restene av korn og matlagre. Storpolitikken ute i Europa får katastrofale følger for et lite samfunn som allerede lever under skrin er kår. Englands handelsblokkade gjør at norske varer ikke får tilgang på markeder i Europa og nødvendige forsyninger kommer ikke inn til landet. Lenge før oljefond og fellesmarkeder er Norge et skrint land. Hva skal man med jernmalm til å lage gryter av når man ikke har mel å lage graut av?

Dette er bakteppet når for Feiringfolket og Feiring Jernverks Venner inviterer til teaterforestillingen Menn av malm og jenter av jern i ruinene av det som var Feiring Jernverk i forbindelse med den årlige Jernverkshelga.

Feiring Jernverk oppe i Feiringåsen i Eidsvoll er kanskje Norges best bevarte jernverksområder. Anlegget ble oppført av Carsten Anker for etablere produksjon av jern nærmere der malmforekomstene lå. Malm fra Feiringåsen hadde allerede forsynt Eidsvoll Jernverk med råvarer i årevis. Men Anker så seg lei på at han måtte transportere malmen den lange veien til Eidsvoll, så han etablerte Feiring Jernverk. Torgundrudelva gav kraft til pukkverk og blåsebelg, og i 1808 startet produksjonen.

Teaterforestillinger og historiske spill settes opp over hele Norge i sommermånedene og frivillige kunstnersjeler i nør sagt alle lokalsamfunn bidrar med å levendegjøre både nasjonal og lokal historie. Amatørskuespillerne i Feiring står ikke tilbake for noen og skildrer livet på den skrinne skogvollen med troverdighet og innlevelse. Dette er tredje gangen vi tar turen til Jernverkshelga og også denne gangen har jeg ledd og grått med arbeiderne i dette lille industrisamfunnet. Stykket er skrevet, regissert og spilt av lokale krefter. Lokalkunnskapen og stolthet over den lokale historien sitter tukt utenpå skuespillere i alle aldre.

Arbeid, sykdom, død, kjærlighet, intriger – du finner det meste i dette stykket. Forvalteren Kloumann godt plassert mellom barken (arbeiderne) og veden (verkseier Anker) og som vil mer enn han får til. Fagforeningsmannen Peder som selger seg dyrt. En nidkjær sogneprest som ser en Guds mening mening også i nøden. Unggutten Peder som drar ut i verden. Forelska jenter, fulle mannfolk, unger som mobber, et griser og en hest. Summen av dette og mere til blir en meget severdig forestilling.

Man må gripes for å begripe. Menn av malm og jenter av jern slipper deg ikke ut av skogen uten at du er berørt av fattigdommen, nøden og slitet som preget livet oppe under Skreikampen på 1800-tallet.

I tillegg til teaterstykket bød Jernverkshelga iår bl.a. på gruvevandring, matservering, aktiviteter for barna og dramatisert omvisning på jernverksområdet. For oss ble det en strålende dag i skogen.

Neste år bør du ta turen du også. Følg med på www.jernverkshelga.info.

Under artikkelen ser flere bilder fra Jernverkshelga 2011.

-go

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

20110806-231211.jpg

20110806-231301.jpg

20110806-231311.jpg

20110806-231330.jpg

20110806-231340.jpg

20110806-231353.jpg

One comment

  1. Åse Karin

    Takk for fin omtale og oppfordring til besøk neste år! Det blir Jernverkshelg første helga i august 2012 også. Velkommen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: