Moratorium på (leke)håndvåpen

20110805-232639.jpg

5. august 2011

Arbeideren på Youngstorget står med en rose i hånda, ikke et håndvåpen.

Debatten om ytringsfrihet og debattkultur dominerer nyhetsmedia, blogger og diskusjonsfora samtidig som sorgen etter 22/7 bearbeides. Sammenhengen mellom hatefull retorikk og hatefulle handlinger diskuteres hyppig. Etter som man får et klarere bildet av ideologien og retorikken som motiverte mannen bak terrorhandlingene i Oslo og på Utøya, står debattanter av alle politiske kulører fram og erkjenner at retorikken har vært for hard. Kan det være slik at de knallharde retorikken faktisk bidrar til å kneble ytringsfriheten?

Det er fristende å være etterpåklok og møte slike erkjennelser med en ‘der kan du se’-holdning. Men det skal vi holde oss for gode til. Erkjennelsen som nå råder bidrar til den viktige debatten om ytringsfrihet. Ytringsfriheten styrkes av at den testes og diskuteres. Den lever et urolig liv i rommer mellom hat og ansvarlighet. Det er i dette rommet vi må vokte den og fremme den.

Sammenhengen mellom film/spill og vold blir også diskutert. Her er det liknende mekanismer i gang og det er nyttig at også dette diskuteres.

Utspillet idag fra leketøyskjeden Toys r us gir også et perspektiv på debatten. Leketøyskjeden har idag valgt å trekke lekevåpen fra hyllene fra idag fordi det ‘blir feil’. Det er selvfølgelig riktig at det er umusikalsk å pushe leketøysetterlikninger når det er landesorg etter terrorhandlinger utført med håndvåpen. Men hvorfor er det mer ‘feil’ nå enn til ellers? Man skal ikke lese mye internasjonale nyheter for å forstå at håndvåpen skaper mye elendighet rundt i verden. Det er overveldende dokumentasjon på at våpen er farlig og rammer uskyldige barn, unge (og eldre) over hele verden. Altså har leketøyskjeden lenge hatt gode grunner til å droppe å selge leketøysetterlikninger av moderne våpen. Om mener det ‘blir feil’, på en måte.

Men Toys r us sitt i initiativ handler ikke om å bidra til verdensfred. Det mest nærliggende er at leketøyskjeden ikke ønsker å støte sin viktigste kundegruppe: småbarnsforeldre.

Heller ikke en slik begrunnelse er det grunn til å være overstadig kynisk overfor. Det er lov også for kommerse virksomheter å bruke huet i den situasjonen landet er i disse ukene.

Leketøysvåpnene er tilbake i butikkhyllene når Toys r us finner at faren er over for å støte kundene. Og sjansen er stor for at retorikken vil hardne til igjen når det får gått et stykke tid. Men det er lov å håpe at flere viser ansikt i debatten og at retorikken vi bruker vil fremme, og ikke kneble, ytringsfriheten.

-go

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.k

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: