Barcelona for alle

20110803-234300.jpg

3. august 2011

Denne turen til Barcelona går mot slutten. Vi sitter igjen med mange inntrykk fra en flott by. Først og fremst gleder vi oss til å komme tilbake.

Vi har vært imponert over Camp Nou, Gaudis modernisme, stranda – byen er rett og slett et bra sted å være. En ting som har fanget min oppmerksomhet er hvordan byen er tilrettelagt for tilgjengelighet. På fagspråket heter dette universell utforming (UU) og handler om hvordan arkitektur, byplanlegging, design etc bidrar til å at samfunnet er tilgjengelig for alle.

Barcelonas visjonære borgermester Pasqual Maragell la på 1980-tallet grunnlaget for Barcelonas moderne utvikling. Med de Olympiske Leker i 1992 som drahjelp redefinerte han Barcelona som en moderne by. En av pillarene i planleggingen av det ‘nye’ Barcelona har vært ’tilgjengelighet’. Og byen framstår idag som en god by f.eks. for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Det er kanskje på Metroen man legger merke til det først. Rullestoltilgang via heis og ramper. Tydelig markering av gangveier med farger, mønstre og strukturer i gulvet. Løpende informasjon via tavler, skjermer og høyttalere. Ikke minst rent og ryddig. Alt sammen bidrar til å gjøre metroen tilgjengelig.

Også over bakken kan du se spor av UU-ambisjonene. Lave fortauskanter med skrånende kantstein gjør det lett for rullestoler (og rullebrett, sparkesykler, Segways) å krysse gaten. Brostensbelagte områder har gangveier med jevnt overlate for lettere framkommelighet. Trafikklys har lydsignaler. Et godt utbygd sykkelveinett. etc. etc.

Flott å se UU gjennomført på denne måten – planlagt og konsekvent. Så spørs det da, om det er nok at fysiske forhold er lagt til rette. Kanskje medtrafikanter også har et ansvar for å sikre at Barcelona virkelig er tilgjengelig for alle?

En bilist i Barcelona er ikke veldig ulik en bilist i Oslo. Men det er lettere for fotgjengere og syklister å komme seg unna i tide i Barcelona.

-go

Bildet er tatt en sein ettermiddag denne uken på Gaudis fascinerende Casa Milà (La Pedrera).

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: