Barcelona

En av Gaudis piper, Foto: flickr.com/nawgoo CC lisens

31. juli 2011

Blogger fra Barcelona ikveld. Denne stolte byen med det stolte katalanske folket er vår base de neste dagene. Her skal jeg sammen med 15-åringen nyte sol og late dager med byens severdigheter.

Barcelona og katalanerne har en broget historie som er godt beskrevet i Wikipedia og gjentas ikke i særlig grad her. Siden genral Francos død har byen gjennomgått betydelig utvikling og gjenvunnet både status og en glød som Francotiden nektet den. Byen er et av Europas mest populære reisemål.

Det er første gangen vi besøker byen, så vi vil sikkert gå i alle turistfellene. Den gotiske bydelen, stranda, Gaudi – lista er lang. Det blir helt sikkert et besøk på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane.

Når man reiser et sted første gang er det godt å få reiseråd. Så jeg spurte en lidenskapelig Barcelonafan om råd. Jeg jobber sammen med Helle og hun anbefalte websiden Barcelona for beginners. Men siden Helle har et bankende hjerte for byen, tok hun seg tid til å gi meg sin egen, personlige ’10-på-topp’-liste over ting man må gjøre i Barcelona. Den har hjulpet oss i vår planlegging, og gjengis på bloggen med tillatelse:

Helles ’10-på-topp’-liste over ting å gjøre i Barcelona

1. Busstur (skikkelig touristy, jeg vet, men anbefales likevel! Deilig å sitte på taket i varm solbris og la seg frakte omkring og få oversikt og inntrykk av byen og de ulike bydelene)

Man kan hoppe av og på akkurat hvor man vil, ta kaffepauser og tittepauser, og bussene går hele tiden. Fint å avslutte turen nede langs strandpromenaden, for eksempel ved Hotel Arts Barcelona og ta et bad (hotellet er forresten topp, men steindyrt. For et mer budsjettvennlig valg kan jeg helt fint anbefale Market Hotel. Mange (særlig designfreaks) liker også Casa Camper, som jeg ser for meg kanskje kan være morsomt for en 15-åring.

Den delen av byen som ligger nede ved Hotel Arts, Port Olympic, er forresten den som ble utviklet til OL i Barcelona i 1992 – som tidligere bare var brakkområde. Her er det ekstremt bra tilrettelagt og UU overalt – byplanleggernes kremeksempel. Borgermesteren og byplanleggeren Pasqual Maragall var visjonær og fikk det til, mye pga. satsing på ny arkitektur. Søk på Maragall og Port Olympic for mer bakgrunn på dette og aspektene med UU hvis du er interessert.

2. La Pedrera. Verdt å stå i lang og varm kø for! Arkitekt Gaudis buktende “bygård”. Sørg for å komme dere opp på taket, med de karakteristiske pipene, og loftet.

For mer Gaudi, kan også Casa Batllo være fint å se, det ligger på skrå, over veien for La Pedrera. Disse byggene ligger i bydelen L’Eixamples, – 1900-tallsbebyggelse, brede avenyer og alle de store “kommers” kjedene ligger her, i tillegg til noen helt fantastiske møbel- og interiørbutikker. (kanskje ikke noe for 15-åringer, men verdt å ta en titt likevel. Mange morsomme ting!) Man er også ganske nærme La Sagrada Familia her, Gaudis livsverk og kirke – som enda ikke er ferdig. Her er det som regel ekstremt lang kø. Vi ga opp, men hvis man er tidlig ute er det helt sikkert flott å komme inn. Fint å se den utenfra også og en grei park utenfor der man kan kjøle seg ned i skyggen av et tre.

3. Ettermiddagstur opp til Park Guell Velg hovedinngangen. Vi forvillet oss inn fra oversiden – fin gåtur, men når man har begrenset tid til rådighet, velg main entrance der Gaudis verker pryder hus, trappeløp, utsiktspunkter osv. Opp hit går det T-bane og så går man et stykke. Det er kjempefint å rusle nedover igjen, se utsikt og små gater, og stoppe og spise litt skinke eller tapas der man måtte føle for det!

4. Stranda! Imponerende anlagt, med tanke på at det bare var slam og brakk her for 20 år siden. Mange deilige cafeer langs promenaden. På vei ut kan man dra til akvariet, hvis man er opptatt av fisk – og hai – og pingviner. Spurte samboeren min om han ville anbefale det igjen, han sa nei… men jeg synes egentlig det var en form for opplevelse (i form av erkjennelsen av at dyr ikke hører hjemme i glassmontre, i hvert fall). Er visstnok europas største akvarium. (kødannelse også her, men aircondition)

5. På vei fra eller til strand er det superfint å rusle i bydelen El Barri Gotico og El Raval. Gotiske kvarterer, masse nydelige små spisesteder, småbutikker, kunsthåndtverk osv. Hovedgata La Rambla er en opplevelse, om enn litt sånn nedre Karl Johan-småslitent, men et folkeliv uten sidestykke.

6. Er du kunstinteressert ville jeg tatt turen opp til Montjûic og sett Mirómuseet. (dette rakk ikke jeg, men det står øverst på min liste ved neste besøk) Ligger helt nydelig til. Her oppe på høyden ligger også flere av de olympiske sportsanleggene fra 1992. Jeg tror det kan være utrolig fint å gå ned fra Montjuic, gjennom Nasjonalmuseet for kunst: Museu nacional d’art de catalunya (middelalderkunst) og videre gjennom Font Magica, gjennom Avenue de La Regina og bort til Placa d’ Espanya. Har ikke gjort dette selv, men samboeren min gikk her i fjor, og det var visstnok flott. Storslått arkitektur og utrolig nok rulletrapper et stykke oppover, lagt inn i naturen.. Pass på lommebok. Mange veskenappere. Fint å rusle her på ettermiddag og kveld – 19-20tida, nydelig lys. Ta noe å drikke på kafe/restaurant rett utenfor Font Magica, flott utsikt.

7. MACBA og området rundt. Macba er samtidskunstmuseet. Raff arkitektur. Super bokhandel. Ligger på en nydelig piazza med masse aktiviteter, utekonserter, skating, cafeer, små hyggelige plasser og bra sted å henge litt rundt på. Fint for ungdom også. MACBA har forresten hatt stor betydning for oppgraderingen av området rundt. Før var det slitent, nå hipt. Typisk gentrifiseringsområde.

8. Camp Nou. Barcas fotballstadion + fotballmuseum! Her kan man hoppe av sightseeingbussen hvis man vil. Ligger litt utenfor “allfarvei”.

9. For spesielt interesserte: Sjøfartsmuseet! Hit forvillet vi oss egentlig litt, men er man historieinteressert er det et must og flotte maritime utstillinger. Dessuten en nydelig og sval hage der vi syntes det var godt å ta en siesta. Et liknende og svalt sted er forresten Hivernacle de la Ciutadella, deilig park med fine drivhus og jazzmusikk på kveldstid hvis man vil ha det litt rolig.

10. Barcelona er utrolig enkel å bevege seg rundt i – Metro og busser går hele tiden, i alle retninger, samtidig også billig med taxi. Ikke altfor store avstander. I det hele tatt… Superbra by! Se forresten også den gotiske katedralen, Catedral de la Santa Creu.

Guideboka Gatelangs i Barcelona, Aschehoug Forlag er praktisk!

Så forresten nettopp en ny film som utspiller seg i Barcelonas “bakgater”: Biutiful. Den kom nettopp på dvd. Nådeløs trist, handler dels om menneskehandel. Poengtert samtidsdokument. Den må du se, men kanskje ikke rett før avreise, den er ekstremt sterk.

TUSEN TAKK til Helle for en veldig god 10-punkts liste for Barcelona. Blir spennende hva vi rekker de neste dagene.

-go

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: