Hva utfordrer man ungdommen til?

29. juli 2011

Jobbene jeg har hatt de siste årene har ført til at jeg ikke er ukjent med å holde innlegg, foredrag, taler etc. Men på forsommeren i år fikk jeg en utfordring jeg ikke har fått før. Og da må man jo takk ja. 🙂

En god kompis som er prest i Adventistkirken ved Tyrifjord Videregående skole spurte om jeg ville holde prekenen på en gudstjeneste i høst. Bakgrunnen for henvendelsen er at skolen og skolens elever bruker et par uker hver høst til å samle inn penger til ADRA Norges årlige bøsseinnsamling. Jeg er styreleder for denne organisasjonen og gudstjensten er med å markere åpningen av denne innsamlingsperioden. Så da er spørsmålet: Hva skal man si til ungdommene?

Jeg gleder meg til dette oppdraget. Dette er skolen jeg gikk på selv og seinere i høst skal kullet med avgangselever fra 1986 møtes og feire 25 års jubileum. Jeg har mange ganger sittet i aulaen på denne skolen og overvært gudstjenester. For å være ærlig, mange gikk meg hus forbi. Men noen berørte meg.

Skolen ligger i Hole kommune, ikke mange kilometer fra Utøya. Den siste ukas hendelser har berørt skolefamilien – tidligere elever både deltok på leiren og hadde barn som deltok.

Jeg ser det som et stort privilegium og et stort ansvar å innta talerstolen på en gudstjeneste. Privilegiumet og ansvaret blir enda større når tilhørerne er ungdommer mellom 16 og 19 år. En oppgave man ikke tar lett på.

Jeg har et klart minne fra tida på skolen at de talerne som engasjerte meg var de som inspirerte meg til å reflektere, som var aktuelle og som ikke var påtatt ‘tenåringsaktig’. Er du over førti så er du det. Det betyr ikke at du ikke kan snakke til tenåringer. Men du kan ikke snakke som en tenåring.

Det gjenstår å se hva jeg vil snakke om med disse ungdommene, men ikke bli overrasket om prekenen vil handle om hvordan vi tar vare på samfunnet vårt ved å våge å møte det ukjente, våge å ta del i et samfunn som krever noe i tillegg til oppskriften generasjonen før fulgte.

Jeg inviterte mine twitterfølgere til å gi meg forslag til tema for prekenen og fikk flere gode innspill i retning av ovenstående punkter. Har du som leser denne bloggen noe du mener er viktig å formidle til ungdommen, så skriv gjerne dine tanker i kommentarfeltet.

Tidligere har jeg lagt ut kanskje bortkastede råd til konfirmanter og tips til 17.mai tale. Prekenen som skal holdes blir helt sikkert lagt ut her på bloggen også.

-go

Dette blogginnlegget er illustrert med et bilde av altertavla i Oslo domkirke. Lysene er tent til minne om ofrene for terrorangrepene.

Blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

One comment

  1. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » Ordene er brukt opp

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: