Veien tilbake

20110724-213324.jpg

24. juli 2011

Hendelsene i Oslo og på Utøya har naturlig nok vært altoverskyggende denne helga. Men på en surrealistisk måte er det mandag og, for mange, arbeidsdag imorgen. For egen del skal jeg innom jobb en liten tur for å bistå i arbeidet med å skaffe midlertidige kontorlokaler til departementene som nå står uten lokaler. Min arbeidsgiver gjør rokkeringer for å gi plass til departementsansatte.

På fredag, antakelig mens gjerningsmannen bak terrordådene i Oslo og på Utløya reiste inn mot Oslo var vi på museumstur i København. Små og store hadde gledet seg til å besøke Experimentarium i området rundt Tuborg-bryggeriet i København. Experimentarium er et naturvitenskapelig opplevelses- og læringssenter, ikke ulikt Vitensenteret ved Norsk Teknisk Museum.

Bildet over viser ettåringen i ivrig lek med hjul i en installasjon som demonstrerer tyngdekraft og friksjon. Han, sammen med søsken og fettere/kusiner i nær sagt alle aldre, storkoste seg denne ettermiddagen med lek og læring. Ubekymret og trygg raste han fra installasjon til installasjon, sugde til seg inntrykk, testet egne grenser og tilegnet seg ny kunnskap og nye erfaringer.

For ettåringen var erfaringen på Experimentarium ikke ulik det oppholdet på Utøya skulle være for AUF-ungdommene. Utforsking, lek og læring. Men altså mens ettåringen min uredd tok for seg av nye opplevelser i København, lå tenåringene i Utøya livredde i fjæresteinene og gjemte seg for en nådeløs drapsmann og terrorist.

Gode norske ledere forteller at den trygge hverdagen skal sikres med mer åpenhet og mer demokrati. Ikke gjennom mistenkeliggjøring og kontroll. Det blir viktig å følge utviklingen framover. Mitt ønske er at ettåringen har vokst fra sandkassa, så skal han få anledning til å delta i åpne, frie ordskifter om samfunn, politikk, verdier og framtid uten å begrenses av frykt eller kontroll.

AUF har sagt de skal ta tilbake Utøya. Ta tilbake tryggheten, ordskiftet og festen. Jeg stiller meg i rekken av støttespillere i den kampen.

-go

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: