Tid for sorg og tid for å vise ansikt

20110724-014608.jpg

23. juli 2011

For Norge har dette vært en dag i sorg. På min kjøretur fra Helsingborg til Oslo idag la jeg merke til at allerede langt nede i Sverige ble det flagget på halv stang til minne om de 92 personene som ble drept i fredagens terroranslag i Oslo og Utøya. Nyhetene fra dansk, svensk og norsk radio handlet om udådene i Norge. Øyenvitner forteller grufulle historier fra timene massakren på Utøya fant sted. Mediene avdekker et et stadig sykere bilde av en gjerningsmann som kaldblodig tok livet av 85 ungdommer på Utøya – en og en – og forårsaket 7 menneskers død i Oslo. Antall skadde er for meg ukjent i skrivende stund.

Terroren kom ikke utenfra. Det var altså en nordmann som skulle gjennomføre nyere tids alvorligste terrorhandling på norsk jord, mot mennesker av samme nasjonalitet og etniske opphav som seg selv. Det var ikke en liten gruppe ekstreme muslimer eller internasjonale terrororganisasjoner med lange arabiske navn. Nei, det var en nordmann fant at han måtte drepe unge mennesker og ramme lovlig valgte myndigheter for å fremme sin egen sak. Det var ikke terroren han advarte mot som rammet Norge. Det var han som rammet Norge.

Jeg tidligere gjengitt Rudolf Nilsens dikt Revolusjonens røst her på bloggen. Jeg synes det godt beskriver hva som kreves av oss som står igjen etter at de modige, samfunnsengasjerte ungdommene på Utøya ble drept.

Men assosiasjonen går også til Nordahl Griegs dikt De Beste. Ikke fordi AUFerne på Utøya skal forherliges. Men fordi ungdommen er de beste vi har. Nordahl Griegs ord tatt litt ut av kontekst, men som kilde til refleksjon:


De beste blir aldri vår framtid,
de beste har nok med å dø.

Slik hedrer vi dem, med avmakt,
med all den tomhet vi vet,
men da har vi sveket de beste,
forrådt dem med bitterhet.

Nordahl Grieg

Det er tid for sorg. Og ikke minst er det tid for å vise vise ansikt.

-go

Illustrasjon av Surian Soosay under Creative Commons BY v2,0 lisens.

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

One comment

  1. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » Topp ti i Juli

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: