Gjenkjennelig offentlig ordskifte i Danmark

20110722-004929.jpg

21. juli 2011

Jeg leser danske aviser denne sommeren og legger merke til at danskene har et par nyhetssaker gående som er slående like noen saker vi kjenner fra norske aviser. Bildet over er en faksimile fra avisen Berlingske, tirsdag 19.7.2011.

De Danske Statsbaner (DSB) sliter med tidenes dårligste omdømme etter noen uheldige saker på vårparten. Problemer med togsett, forsinkelser på intercitytog og billettrøbbel har gitt DSB bunnotering på danske omdømmebarometre. ‘Jeg anerkjenner til fulde, at DSBs omdømme er under ekstremt press’, sier en kommunikasjonssjef med ryggen mot veggen. Dette lyder jo kjent fra hjemlige trakter. Men det er kanskje til trøst at det er det også i flate og milde Danmark er vanskelig å drive jernbane. Forsinkelser og annet togtrøbbel har ikke bare med geografi og topografi å gjøre.

Danmark har også en diskusjon om akutthelsetjeneste som har klare paraleller til lokalsykehusdebatten i Norge. Små akuttmottak i Danmark har rett og slett ikke kompetanse, kapasitet eller organisering til ivareta befolkningens forventninger til kvalitet på akuttjenester. Og den danske Lægeforeningen advarer mot dette og insisterer på at små sykehus med små akuttmottak må informere befolkningen om hva slags tjenester som ytes og hvordan pasienter med spesielle livstruende skader blir behandlet. Helseministeren skylder på helseregionene og ber dem ordne opp.

Selv om Danmark er mindre grisgrendt enn Norge og avstandene til store sykehus er mindre, går altså diskusjonen om kompetanse på lokalsykehusene høyt også i Danmark. I land som Norge og Danmark krever innbyggerne at helsetjenester skal være best i verden, lokalt tilgjengelige og, om ikkje gratis, så svært billige.

I begge land har tog og helse det til felles at ansvarlig statsråd både er politiker og eier av virksomhetene som skal løse utfordringene som står i kø. På den ene side skal han/hun opptre som ansvarlig og langsiktig eier. På den andre siden er statsråden avhengig av folkets stemmer fra tid til annen, og vil derfor distansere seg fra virksomhetene han/henne forvalter statens eierskap i. Politikk er politikk. Kridehåndtering er av og til noe annet.

Rollen til kommunikasjonssjefen blir vanskelig. Virksomhetens hensyn må veie tyngst, mens kommunikasjonsstrategien må ta høyde for at ansvarlig statsråd kan være kritisk virksomheten han/henne eier. Kommunikasjonavdelingen må hele tiden veie virksomhetens kommunikasjonsbehov opp mot ansvarlig statsråds politiske agenda. På kommunikasjonsavdelinger rundt om i statsforvaltningen finner du folk som er gode på å trå denne fine balansen. Men det er ikke alltid du finner igjen riktig balanse i endelige avisartikler.

Danske aviser er forøvrig fulle av stoff vi kjenner igjen fra Norge. Bl.a. diskuteres det om et visst 5-døgns TV-program fra Norge er god tv eller ikke. Danmarks Radio planlegger å sende høydepunkter fra ‘Hurtigruten’ i et femten timers redigert opptak.

-go

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst er utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: