Flaksen stopper på Svinesund

20110719-000533.jpg

18. juli 2011

Har brukt litt av dagen på Kronborg Slott i Helsingør. Bildet til venstre viser bygningene på utsiden av voldgravene på Kronborg slott. Slottet er berømt for mye, ikke minst for å være arena for Shakespeares Hamlet. Det var dejligt å være norsk i Danmark allerede i Shakespeares skuespill.

Som en tidlig Peer Gynt seiler den norske prinsen Forbintras inn i siste akt akkurat i tide til å tre inn i den danske tronen. I en siste akt der de fleste rollefigurene finner sin død rekker Hamlet å navngi nordmannen til å overta den danske tronen. En sjelden gest overfor nordmenn fra danskene, og som nok bare har vært mulig om man hadde Shakespeares sans for drama.

Jeg er ingen kjenner av Shakespeare og Hamlet er vel gjennomanalysert av mange før meg. Men et minimum av research forteller om Hamlet som en tenksom dansk prins med beslutningsvegring og hans, i overkant heit i hodet, norske makker som var rask til å ta grep. Begge mistet sin far, kongen, under tvilsomme omstendigheter. Begge har onkler med uklare, men tvilsomme knytninger til fedrenes bortgang. Og de velger altså forskjellig strategi for å hevne sine fedre. Hamlet søker sikkerhet for sin teori om hvem som drepte faren, Forbintras reiser ut for å erobre.

Parallellen til Peer Gynt har jeg kommet på selv og jeg vet ikke om den holder vann som literær analyse. Forbintras flaks ledet ham til dekket bord på Kronborg og med flaks levde Peer Gynt høyt på sydlige breddegrader.

Det er noe med nordmenn og flaks. Det beste landet å bo i. Det rikeste landet. De høyeste lønningene. Det største investeringsfondet. Den reneste lufta. Den beste fisken.

Mens resten av Europa skjelver i sine finansgrunnvoller, Hellas står i fare for å gå konkurs, USA forhandler om gjeldstak, er Norges største bekymring å finne trygge markeder i vekst som kan absorbere alle penga våre.

I literaturen tar flaksen Forbintras og Peer Gynt sydover i Europa. I virkeligheten kan det virke som flaksen stopper på Svinesund.

-go

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst er utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: