Gratulerer Sør Sudan

20110710-064726.jpg
9. juli 2011

Den 9. juli 2011 er klodens yngste selvstendige nasjon etablert. Det felles sudanesiske flagget ble senket i Juba idag og det nye Sør Sudanesiske flagget heist. Flagget er slående likt det sudanesiske flagget – det sør-sudanesiske flagget har fått en ekstra stjerne. En slags understated markering av suverenitet.

Ranveig Tveitnes jobber for Norsk Folkehjelp i Sudan og gjesteblogget her på bloggen om Sudan tidkigere, skriver på Facebook siden sin: ‘Jeg har grått, ledd, ropt og sunget. Stemmen er slutt og kroppen er sliten. Det har vært en fantastisk dag jeg aldri vil glemme’. Det er altså fest og feiring i Juba.

Den amerikanskstøttede fredsavtalen og våpenhvilen fra 2005 har mot alle odds ledet til en relativt fredelig deling av et Sudan som er utslitt av interne konflikter, borgerkrig og mangel på utvikling. Utfordringene står i kø for det unge landet. New York Times journalist Nicholas Kristoff gir Sudan en realistisk sjanse for å lykkes som nasjon. Forutsatt at nasjonen klarer å finne en enighet med Nord-Sudan om olje, får orden på landbruket og fortsetter fokuset på utdannelse har landet bedre muligheter enn andre unge nasjoner.

International Crisis Group peker på demokratiutvikling, ny oljepolitikk og en utvikling av nasjonen etniske mangfold som suksessfaktorer for den unge nasjonen. Rollen som det ledende poltiske partiet SPLM inntar for å gi plass til, evt ikke gi plass til, politisk opposisjon blir avgjørende for stabiliteten til den unge nasjonen. ICG oppfordrer også utenlandske utviklingspartnere tilpasse sin politikk overfor regjeringen og samarbeidsorganisasjoner i Sør Sudan til den nye virkeligheten.

Det er fantastisk spennende med den nye nasjonen. Organisasjonen jeg er styreleder for, ADRA Norge, er invitert til å delta den videre strategiske planleggingen for vår samarbeidspartner i Sør Sudan, ADRA Sør Sudan. Jeg gleder meg veldig til å møte kollegear i Juba for en spennende økt om nasjonens utviklingsbehov og hvordan vi best kan støtte sivilsamfunnet i Sør Sudan i å skape utvikling.

Igjen, Gratulerer Sør Sudan!

-go

Illustrasjonen over er laget av Surian Soosay, ssoosay>.

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst er utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: