Mannen med hammeren

20110707-231651.jpg

8. juli 2011

Om jeg hamrer eller hamres, like fullt så skal der jamres
– Henrik Ibsen i Peer Gynt

Lillestrøm har en lang historie som industristed og trafikkknutepunkt. Sagbruksvirksomhet var hovedvirksomheten i det industrielle eventyret på 1800-tallet og med åpningen av Hovedbanens i 1854 ble Lillestrøm funksjon som et trafikknutepunkt etablert.

Som et passende symbol på industri og jernbanehistorie har kommunen, i samarbeid med lokale sponsorer, fått oppført installasjonen Hammering Man. En 12 meter høy kinetic sculpture som forestiller en arbeider med hammer som fortrødent slår hammeren mot emnet 2 ganger i minuttet, døgnet rundt. Kunstneren Jonathan Borofsky har oppført liknende skulpturer i flere byer rundt om i verden. Du finner Hammering Man bl.a. i Seoul, Frankfurt, Los Angeles, Washington DC, New York, Seattle og altså i Lillestrøm. Borofskys visjon er at alle disse skulpturene rundt i verden skal hamre i takt som et symbol på at det alltid hamres et sted i verden.

På kunstnerens egen webside kan du se bildegallerier med de andre ‘Hammering Man’ installasjonene og bilder fra andre prosjekter Borofsky har gjennomført. Gjennomgangstemaet er store skulpturer på offentlig steder.

Hammering Man i Lillestrøm er lett å få øye på når du reiser med toget fra Oslo. Om du koster på deg et blikk til venstre akkurat i det du har lagt Sagdalen eller Romeriksporten bak deg får du øye på han der han står og hamrer på flomvollen mellom Nitelva og Skedsmo rådhus.

Min første assosiasjon når jeg så installasjonen var Ibsens ord i Peer Gynt som jeg gjenga ovenfor. Men det yter ikke installasjonen helt rettferdighet. Det har ikke vært mye jamring omkring denne skulpturen – dvs ikke mer enn forventet når man etablerer er stort kunstprosjekt. Hammering Man er første skulptur i det som skal bli en skulpturpark i tre og stål i området mellom det gamle stålindustristedet Strømmen og sagbruksbyen Lillestrøm.

Med Borofskys megaskulptur er ambisjonsnivået – og ikke minst prisnivået- lagt høyt.

-go

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst er utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: