Homofilt ekteskap – prinsipiell tenkning fra uventet hold

20110707-085036.jpg

6. juli 2011

Jeg får en en slags barnslig glede når jeg kommer over eksempler på prinsipiell tenkning med påfølgende modige beslutninger. Åge Aleksandersens spissformulerer på sin siste plate – han er ‘drittlei av politikere som sier ja hele dagen og nei når det blir litt blest’. Jeg kjenner meg igjen i dette.

Det godt over 30 år siden, men jeg husker godt at læreren min, Lasse, på barneskolen gav oss elever en leksjon i prinsipiell tenkning allerede i barneskolen. Vi var elever på 5. eller 6. trinn ved Iladalen skole (nå Østmarka skole) som er Adventistkirkens grunnskole i Oslo. Læreren stilte oss spørsmålet: Hva synes dere om at alle elever i offentlig skole i USA må hilse flagget og be Fader Vår før skolen starter? Vi hadde lang fartstid fra sabbatskolen, Adventistkirkens svar på søndagsskolen, og en tidlig legning for å være politisk korrekt i vår religiøse kontekst. Så det var flere av oss som svarte at det jo måtte være en god ting at amerikanske skolebarn måtte vise respekt for både Gud og fedreland før skoledagen starter.

Heldigvis var Lasse en lærertype som evnet å tenke prinsipielt og formidle verdien av prinsipiell tenkning til lett påvirkelige barnesinn. Vårt enkle svar ble starten på en samtale mellom lærer og elever om religionsfrihet, respekt for tro og overbevisning og hensynet til minoriteter. Etter endt skoletime var det flere av oss som hadde endret syn. En generell praksis med bønn før skoledagen i offentlig skole er problematisk fordi det går på tvers av noen elevers religiøse overbevisning.

Jeg har ofte sendt en vennlig tanke til lærer Lasse for denne tidlige leksjonen i prinsipiell tenkning. Og jeg er stolt over at slik undervisning fant sted i en friskole drevet av Adventistkirken. Dessverre finnes det også eksempler på at prinsipiell og kritisk tenkning ikke får like framtredende plass i undervisningen på slike skoler.

Forrige uke kom jeg over et annet eksempel på god prinsipiell tenkning fra en framtredende kristen. På den utmerkede bloggen til Spectrum magazine leste jeg om Nelson Castro og hans standpunkt i spørsmålet om ekteskap mellom personer av samme kjønn. Castro er folkevalgt for demokratene på delstatsnivå i New York og medlem av Adventistkirken. Delstatsforsamlingen i New York voterte over hvorvidt delstaten skal anerkjenne ekteskap mellom personer av samme kjønn.

Castro, som er en bekjennende kristen, uttalte at saken hadde vært vanskelig for ham og at hadde søkt råd hos flere. Men at han konkluderte med at det er riktig å stemme for at delstaten anerkjenner ekteskap mellom personer med samme kjønn. Castro ressonerte slik.

Jeg mener ekteskap skal inngås mellom mann og kvinne, men jeg har ikke rett til å frata andre retten til å gifte seg.

Et stykke prinsipiell tenkning som er godt formulert, godt kommunisert og konsekvent fulgt opp gjennom votering i delstatsforsamlingen i New York. Castro evner å skille mellom sin personlige kristne overbevisning og sin oppgave som medlem av en lovgivende forsamling i et demokrati som er tuftet på religionsfrihet. Les mer om Castros resonnement på bloggen her.

Castro og min gamle lærer er selvfølgelig ikke unike eksempler på at folk med frikirkelig tilknytning evner å tenke prinsipielt. Kanskje tvert imot. Slike miljøer, det er ihvertfall tilfelle med Adventistkirken, har ofte svært godt utviklet tenkning og argumentasjon rundt et tema som religionsfrihet. Derfor er jeg ikke overrasket over at den kristne delstatspolitikeren i New York voterte som han gjorde. Men religionsfrihet noe som er lett å kjempe for på egne vegne, mens vanskeligere å kjempe for på andres vegne. Og tematikken blir enda vanskeligere når politikk og kultur blir med som en del av bildet.

Kudos til Nelson Castro for solid prinsipiell tenkning og kudos til min gamle lærer Lasse for å våge gi 12-åringer et nyansert bilde av verden. Verden trenger sånne folk.

-go

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst er utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

One comment

  1. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » Topp ti i Juli

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: