Aedes hexodontus – fakta om mygg

20110704-224232.jpg

4. juli 2011

Det er agurktid, også på denne bloggen. Men kan Dagbladet skrive om flått, kan jeg skrive om mygg.

Ta en ekstra titt på bildet til venstre. Det er ryggen til ettåringen i huset og flekkene du ser er myggstikk. Myggen står tett i området der vi bor og med en fuktig forsommer har myggen hatt gode forhold til klekke.

Det finnes noe sånt som 33000 arter mygg i verden, 2000 av dem i Norge. Av disse finnes det 38 arter såkalte ‘stikkmygg’ – dvs de som stikker. Mitt inntrykk er at brorparten av disse er representert i nabolaget vårt. Jeg veit ikke hvilke arter som flyr mellom trærne her, men å gjette at Aedes Hexodontus er blant dem gir ikke høy odds. Iflg Folkehelseinstituttet liker denne arten seg i myrlendt terreng. Hos oss er det nok av vann og myr. Folkehelsa forteller også at det faktisk finnes malariamygg i Norge, men at de ikke stikker på mennesker i særlig utstrekning. Stikkmygg generelt er kjent for å overføre smitte, men i Norge har det sjeldent medisinske konsekvenser for mennesker. Det er faktisk reaksjonen på selve stikket og den psykiske plagen som er av størst betydning på våre breddegrader.

De er fryktelige dyr disse krypene. Kverker du en kommer det tusenvis i begravelsen. Og hvilken nytte gjør de? Finnes det en obskur skapning eller plante som har glede av disse en og to motors monstrene? Jeg finner det vanskelig å tro, men er, om enn litt motvillig, forberedt å bli motsagt. Men jeg kan ikke tenke meg noen ulemper – ikke ÈN – om myggen ble utryddet. Det eneste måtte være usikkerheten på hva som ville herje når myggen om myggen sa takk for seg.

Ettåringen min, derimot, han virker ikke å ta hverken fysisk eller psykisk skade av disse myggstikkene. Selv om den lille kroppen er nær sagt pepret med myggstikk – det ser ut som han er skutt med slags ‘mygghagle’ – virker det ikke å legge noen demping på hverken humør, hastighet eller utforskertrang.

Kanskje myggen på Fetsund har funnet sin overmann?
Neppe ……

-go

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst er utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.
D

3 comments

 1. Gøril

  Jag känner folk i norrland som försöker få så många bett som möjligt på en gång för att de menar att man blir inte plågad med mygg resten av sommaren?
  Så ettåringen kanske slipper flera attack?

 2. Heidi Karethe

  Det er ikke vannkopper da dere? hehe..

 3. Gøril

  Nej, det är sant! Ulrich fick aldrig myggbett efter typ den femtionde…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: