Pasientfortellinger

23. juni 2011

Jeg har gleden å være medlem av styret for Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) og uken som gikk har vi hatt styremøte. Gjennom de tre årene jeg har vært en del av NPEs styre har jeg blitt kjent med en engasjert og profesjonell organisasjon som jobber målrettet for å behandle søknader om erstatning for pasientskader med høy kvalitet og så raskt som mulig.

En av NPEs hovedoppgaver er å bidra med statistiske data til helsesektorens arbeid med kvalitetsforbedring og skadeforebyggelse. Dette skjer bl.a. ved at NPE stiller sitt datamateriale til disposisjon for forskning og annen kunnskapsformidling. Denne våren har den kjente legen Dr Peter F Hjort utgitt boken Uheldige hendelser i helsetjenesten – Pasientfortellinger. Boken er en oppfølger av boken Uheldige hendelser i helsetjenesten som kom i 2007 og som ikke satte den agendaen for en offentlig debatt om pasientsikkerhet som Dr Hjort ønsket. Denne gangen ønsket Dr Hjort å ‘gå et skritt lenger videre ved å skrive en bok basert på pasienthistorier, idet han håpet at en slik bok ville [..] gjøre større inntrykk på leseren’. Boken er basert på materiale som er hentet fra NPEs arkiver.

Dr Peter F Hjort døde i januar 2011. Før han døde maktet han å ferdigstille boken som gir sterke og personlige fortellinger om konsekvensene av uheldige hendelser i helsevesenet. Dr Hjort hadde alltid et stort hjerte for å utvikle og forbedre helsetjenestene og bidro med kunnskapsdeling om temaet i nær sagt hele sitt liv. Selv om denne boken handler om pasientskader og hendelsene som forårsaker dem, så var Dr Hjorts agenda å bidra til bedre helsetjenester, og boka må leses i denne sammenhengen.

Boka gir 50 historier om pasientskader, men inneholder også en innføring i emnet uheldige hendelser og et gjennomarbeidet forslag til hva som kan gjøres for å forbedre situasjonen. VG sin artikkelserie Ødelagt i helsevesenet som har gått de siste ukene og som avdekker omfanget av pasientskader som følge av feilbehandling, feilvurderinger og andre uheldige hendelser har gjort boka svært aktuell. Boka er presentert lørdagens VG.

Boka bør leses av alle som er engasjert i pasientsikkerhet og alle som har latt seg engasjere av VGs artikkelserie.

-go

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst er utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

2 comments

  1. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » Banan på grillen

  2. Et godt innlegg om en viktig sak og et viktig tema, Geir Olav! Boken er forøvrig sendt Maria.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: