Til Topps med HKH og 1200 andre hverdagshelter

20110624-185214.jpg

24. juni 2011

Denne helga går rundt 1200 personer til topps på Galdhøpiggen i regi av IMDI og Røde Kors og deres samarbeidspartnere. Til Topps prosjektet utfordrer lag og organisajoner over hele landet til å knytte vennskap på tvers av kulturer, etnisk bakgrunn og funksjonsevne, og komme seg ut i naturen sammen. Ideen er at lokale grupper trener og deltar i friluftsaktiviteter sammen gjennom året, for så å delta i den store turen til topps på Galdhøpiggen den de helga i juni. Turen til Galdhøpiggen er en tverrkulturell fest og kraftanstrengelse som mangler sidestykke i Norge. Mens jeg skriver dette blogginnlegget er det stor kulturfest for deltakerne i Lom sentrum med bl.a. Samsaya forhåpentligvis i storslag.

Ideen til arrangementet kom opprinnelig fra regiondirektør Ohene Aboagye og daværende IMDIdirektør Osmund Kaldheim som ønsket å lage et høyt profilert arrangement som markerte det betydelige integreringsarbeidet som gjøres rundt i norske lokalsamfunn. Ohene og Osmund henvendte seg til Røde Kors for å få drahjelp til arrangementet og daværende generalsekretær Trygve Nordby tente på ideen og i august 2007 arrangerte vi den første turen Til Topps på Galdhøpiggen. Jeg jobba i Røde Kors på den tida og fikk anledning til å være med å arrangere Til Topps prosjektet både i 2007 og i 2009.

Arrangementet har fått verdifull støtte fra ledende politikere, næringslivet og ikke minst lokalmiljøet i Gudbrandsdalen med Lom kommune og eiere av Juvasshytta og Spiterstulen som helt avgjørende samarbeidspartnere. Prosjektet er et gedigent spleiselag mellom støttespillere, deltakere og frivillige.

De siste årene har også kongehuset v/HKH Kronprins Haakon gitt verdifull støtte til arrangementet. Hans deltakelse i prosjektet er til stor motivasjon for nordmenn fra hele verden som deltar på turen. Kronprinsen er jo ikke uvant med fjellivet – antakelig langt mer fjellvant enn gjennomsnittlige turgåeren på Galdhøpiggen denne helga. I 2009 sto jeg på toppen og tok imot Kronprinsen og hans følge på toppen. Da jeg fikk øye på HKH langt nede i det siste henget opp til toppen, la jeg merke til at Kronprinsen og hans følge bar langt flere sekker enn de hadde tatt med selv. Slitne turgåere, lite vant med kraftanstrengelser i tynn luft, fikk kongelig hjelp til å nå sitt mål om å gå Til Topps.

Det er selvfølgelig motforestillinger mot å dra hundrevis av lite fjellvante folk fra alle verdenshjørner opp på toppen av Norges høyeste fjell. I tillegg til at sikkerhet er en viktig vurdering å gjøre, så er det grunn til å stille spørsmål ved om alle må lide seg gjennom Jotunheimen for å kunne kalle seg ‘integrert’. Til det er å si at nei, det er ikke turen Til Topps som gjør forskjellen. Men vennskapene som etableres gjennom lokalt foreningsarbeid og friluftsliv er en fruktbar arena for vellykket integrering. Til Topps på Galdhøpiggen i juni er et felles mål å strekke seg mot og en motivasjon til å planlegge å gjennomføre en en reise sammen. En reise i flere betydninger av ordet.

Til Topps konseptet er utviklet siden jeg jobba med det. Inkluderingsperspektivet er utvidet og antall samarbeidspartnere er økt. Prosjektet samler deltakere fra bredere lag av organisasjoner. Til Topps har tatt nye steg mot å bli et viktig arrangement for å sette fokus på integreringsarbeid og alle dem som møysommelig limer det nye Norge sammen. Men arrangementet har kun mening dersom det blir et symbol og feiring på noe som faktisk skjer i norske lokalsamfunn gjennom resten av året. Til topps er ikke bare en fjelltur, men en mål å jobbe sammen mot resten av året.

Jeg ønsker både kongelige og øvrige deltakere en riktig god tur til topps på Galdhøpiggen i helga.

På toppen er alle Konger.

-go

Bildet av Carine, HKH Kronprins Haakon og Ida Marie som illustrerer dette blogginnlegget er tatt av Paul Kaldheim. Nedenfor ser dere andre bilder fra Til Topps arrangementet i 2009.

20110624-205035.jpg

20110624-205052.jpg

20110624-205059.jpg

20110624-205109.jpg

20110624-205115.jpg

20110624-205124.jpg

20110624-205132.jpg

20110624-205137.jpg

20110624-205144.jpg

20110624-205152.jpg

20110624-205201.jpg

20110624-205209.jpg

20110624-205217.jpg

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst er utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: