Nød lærer naken kvinne å spinne

20110617-083624.jpg

16. juni 2011

Prosjekt #367 er en måned gammel og jeg skal koste på meg en evaluering av prosjektet om ikke lenge, men kan si så mye som at det er en spennende reise. Først og fremst er det den varierende kvaliteten på blogginnleggene jeg ikke er fornøyd med. Som sagt, jeg må komme tilbake til det.

Idag har det skjedd mye i nyhetsbildet. TV2 snappa rettighetene til å sende fra OL I 2014 og 2016 foran nesen på NRK. Vi seere må belage oss på reklamefinansierte sendinger. Jeg liker det dårlig. I min bok er TV reklame nær sagt alltid et ønsket avbrudd i noe jeg ønsker å se.

UNICEF Norge har fått ny sjef. Min tidligere kollega fra Røde Kors Bernt Apeland har fått stillingen. En svørt kvalifisert mann og UNICEF har vært heldige. Gratulerer til både Bernt og UNICEF og Bernt og lykke til.

Jeg har allikevel vært mest opptatt av at det regjeringsoppnevnte Hagen-utvalget la fram sin NOU 2011:11 Innovasjon i omsorg. Jeg jobber mye med boliger for eldre og personer med nedsatt funksjonsevne og var spent på rapporten, og ikke minst hvilke føringer den foreslår for boligpolitikken. Jeg har skrevet en egen blogg om rapporten til Husbankens eget intranett og nøyer meg her med noen korte kommentarer.

Hagen-utvalgt har en ikke uventet positivistisk holdning til teknologiens muligheter i framtidas pleie- og omsorgsteknologi. Gjennomsgangstonen er at framtidas omsorgssektor må bli mer effektiv – vi har simpelthen ikke en reserve av tilgjengelig arbeidskraft stor nok til å dekke behovene i sektoren. Som Rigmor Åserud sa i sin innledning på Teknakonferansen idag: ‘Det kommer ikk folk opp av oljebrønnene’. Derfor må teknologi må bidra til å gjøre sektoren mer effektiv og hjelpe folk å klare seg lenger uten hjelp fra offentlig omsorgstjenester. En ny ‘Teknoplan 2015’ skal sparke igang arbeidet med dette.

Hagen-utvalget foreslår ikke at teknologi er eneste område for innovasjon i omsorgssektoren framover. En ny politikk for omsorg i nærmiljøet, herunder en pårørende politikk, foreslås også, sammen med ny boligpolitikk som omhandler ikke bare boligen, men også nærmiljøet og brukernes rett til tilgang til dette (Access to society). Det foreslås også et nytt program for kommunal innovasjon og å styrke Omsorgssektoren som næring.

Det som er sikkert er at framtiden krever innovasjon. Og det vil den få. Som kjent, nød lærer naken kvinne å spinne. Når vi er nødt, får vi det til.

-go

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst er utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

Her kan du lese hva Wikipedia sier om 16. juni.

One comment

  1. Steinar Hagen

    Føler meg lurt av innlegget. Jeg lette etter http://www.innut.com og havnet istedet her. Hva gjorde jeg feil? HÆ?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: