Jeg er – derfor trener jeg.

20110616-001640.jpg
15. juni 2011

Jeg hadde tenkt å unngå skrive om treningsøkter og slanking på bloggen. Jeg trener egentlig ikke så mye og jeg tror dere lesere kan få bedre treningstips og bedre motivasjon til å trene fra andre andre bloggere. Men idag handler det altså om trening allikevel.

Trening er ikke noe som er en stor del av det som utgjør meg. Når jeg skal presentere meg, kommer trening langt ned på lista over ting jeg nevner for å beskrive meg. Trening har kun mening for meg som et redskap for å leve det livet jeg ønsker å leve. Dvs. ha overskudd til å glede meg over hver dag, beholde helsa, lykkes på jobben. Jevnlig og fornuftig trening hjelper meg mot disse målene.

Jeg trener helst på langrennski, men har ikke tatt skrittet til rulleski. Om sommeren er det løping som er tingen – gjerne både ute og inne. I disse dager er jeg i ferd med å intensivere sykkeltreninga. Jeg er blitt lurt til å melde meg på Fredagsbirken og jeg trenger noen mil/timer på sykkel før den tid.

Jeg har ikke alltid vært glad i å trene. Men nå kan jeg si med hånds på hjertet at jeg har stor glede av en tur på ski eller til og med en løpetur. Det var en bevist beslutning som gjorde at jeg tvang meg til å starte. Jeg var for tungpusten i trappene, hadde (har) noen kilo for mye og kunne godt hatt mer overskudd til både familien og jobben. Jeg besluttet at all bevegelse er bedre enn ingen bevegelse og satte meg realisitiske mål for å komme igang med å trene jevnlig. Jeg håpet at dersom jeg disiplinert klarte å gjennomføre jevnlig trening i 3-4 måneder, så ville formen og overskuddet ha blitt så mye bedre at motivasjonen ville komme av seg selv etter denne perioden.

Jeg fikk rett. Eller i hvertfall delvis. Formen og overskuddet bedret seg sakte men sikkert, og treningsopplevelsene er blitt bedre og bedre. Økter med tunge bein og tungt hode avløses av fantastiske opplevelser der kropp og sjel fungerer godt. Nattskiturer med hodelykt har vært blant høydepunktene i vinter.

Men motivasjonen til å gå ut å trene er ikke alltid der. Av og til dropper jeg det, men oftere og oftere konkluderer jeg med at ‘jeg har aldri vært på en løpe/ski/sykkeltur som jeg har angret på’. Erfaringen med å trene jevnlig over tid er at hver eneste treningsøkt har en positiv effekt på kropp og sinn. Denne, relativt dyrt kjøpte, læringa er grunnen til at jeg kommer meg ut.

Ikveld var en sånn kveld. Pga egen sykdom og sykdom i familien har jeg ikke funnet tid til å bevege mye på meg i mai. Og å komme igang i juni har vært tungt. Tung i beina og tungt i huet. Etter et par slitne turer tidligere i uka måtte jeg ta grep ikveld. Så jeg forhandlet med kona om å kunne reise tidlig på jobb imorgen så jeg slapp en kveldsøkt med epost ikveld. Så lot jeg krim på tv være krim på tv, og tok turen ut i nabolaget på det som viste seg å være en flott forsommerkveld.

Det ble fem kilometer med 10 intervaller av 100m innlagt. Illustrasjonen oppe til venstre viser RunKeeper dataene for løpeøkta. Som dere ser er det ikke et drepende tempo eller uoverkommelig distanse, men en akkurat passe dose trening der jeg er på vei tilbake fra en måneds dvale. Målene om overskudd og bedre form når jeg hele tiden. Og etterhvert har treningsmålene blitt flere: 10km på 50 minutter, 90kg, sykkelbirken under 5timer, skibirken under 4.45, etc.

Men viktigst er det at treningen gir overskudd i hverdagen. Om jeg i tillegg klarer å henge med barna i deres lek og sport, så er det en super bonus. For dem og for meg.

-go

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst er utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

Her kan du lese hva Wikipedia sier om 15. juni.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: