Nå skal det bli resultater også . . . .

14. juni 2011

Første dag på jobb etter pinsen er travel. Kalenderen er stappfull i tida fram til vi kan ta sommerferie med god samvittighet, så idag har impulsene til bloggen kommet fra jobben en en stille stund med fireåringen.

Idag ble NOUen fra Integreringsutvalget lagt fram og dermed er standarden satt for et viktig politikkområde i høstens valgkamp. Integrering er et politikkområde der det er mye svogerforskning. Mange mener mye om både innvandring og integrering, og ofte er de mest hardtslående konklusjoner begrunnet i svært tynt kunnskapsgrunnlag.

Derfor er det godt å få en kunnskapsbasert rapport som avdekker utfordringer og muligheter, og foreslår tiltak og virkemidler.
NOU 2011:14 Bedre integrering – Mål, strategier og tiltak illustrerer gapet mellom hva som er kunnskapsbasert viten og hva befolkningen mener om temaet. På den ene siden framholder utvalget forskning som viser at integrering går i det store ganske bra i Norge. I forhold til land det er naturlig å sammenlikne seg med gjør Norge det relativt bra på indikatorer som deltakelse i arbeidslivet, utdanning og følelse av tilhørighet til Norge. Samtidig viser holdningsundersøkelser at èn av to mener at integrering av innvandrere går dårlig. Det er et nyansert bilde og politikkfeltet fortjener solid kunnskapsgrunnlag. NOUen er et velkomment sammendrag av forskning politikk pr 2011.

Utvalgets anbefalinger revolusjonerer ikke norsk integreringspolitikk, men gjør en interessant justering. NOUen påpeker at i forhold til den målsetningen om å gi alle like muligheter i den nåværende politikken, foreslår utvalget å endre fokuset til å skape like resultater. Norsk integreringspolitikk har altså lykkes relativt godt i gi alle like muligheter, men det har vist seg at like muligheter ikke skaper like resultater. Det varierer altså hvordan innvandrere (og nordmenn) bruker mulighetene. Dette er en interessant vridning av politikken. Det er altså ikke lenger nok med gode intensjoner – nå skal det også sikres resultater. Politikere i Fremskrittspartiet må smile – dette har flere fra det partiet hevdet i årevis. Samtidig tror jeg partiet fortviler fordi det så langt ikke har evnet å kapitalisere på at andre partier har nærmet seg partiets politiske standpunkter. Kristin Clemet har en interessant refleksjon om dette på sin egen blogg.

Det ligger tilsynelatende an til klassiske integreringsdebatter langs etablerte politiske fronter. Retorikken med ‘å gi muligheter’ vs ‘forvente resultater’ kunne gitt mat til kjente partiforskjeller, men jeg tror ikke det vil skje. Først og fremst fordi intet politisk parti med ambisjoner om innflytelse i kommunestyrer i neste valgperiode tør å se bort resultateffekten av integreringspolitikken. Det ville være politisk selvmord.

Utvalget vrir om et knepp til på resultatfokuset når det angir samfunnsøkonomiske og budsjettmessige konsekvenser av tiltakene de foreslår. Dette er jo ikke noe nytt i NOu sammenheng, men det er et interessant grep i lys av debatten om innvandrerregnskap. Der er nå stuereint å beregne kostnader ved integrering og vurdere integreringstiltak også ut fra kostnadseffektivet. Det er en utvikling i riktig retning.

Da ligger det altså til rette for håndverkerne – de politiske sluggerne som kan meisle ut politiske virkemidler som har dokumenterte effekter. Eller rettere sagt, den politikken som gir resultater og ikke bare muligheter.
Resultatfokuset er bra, men det er å håpe at også ideologene slipper til litegrann – ikke dominere debatten, men la seg høre. De som kan beskrive og visjonere om hva slags samfunn vi ønsker og gi oss et bakteppe for valg av stemmeseddel i september. Og la oss håpe at integreringsdebatten kortsluttes av en innvandringsdebatt. Begge er nødvendig å ta, og de komplementerer hverandre. De ekskluderer hverandre ikke.

Min kveld ble avslutta på sengekanten til fireåringen med Hanne Hukkelberg på iPaden med Tenk på en venn fra Linus i svingen. Det er kanskje det integrering egentlig handler om: Tenke på en venn

-go

Tenke på en venn

Om du titter ut av vinduet en sen desember natt
og du føler deg litt ensom, litt alene og forlatt
Skal du tenkte på en venn, der du sitter for deg selv
for da er du ikke ensom likevel

Jeg tenker litt på deg, og du tenker litt på meg
Så møtes vi i tankene, du sier kanskje Hei
Så svarer jeg, så fint du kom, nå møtes vi igjen
så hyggelig å treffe på en venn

Når du sender gode tanker til en snill og trofast venn
kan det hende at han sender deg en liten takk igjen
Det er fint å være fler en sen desember kveld
for da er du ikke ensom likevel

Jeg tenker litt på deg, og du tenker litt på meg
Så samles vi i tankene og rusler samme vei
Det sies alt for sjelden, så jeg sier det igjen
Det hjelper litt å tenke på en venn

Jeg tenker litt på deg, og du tenker litt på meg
Så samles vi i tankene og rusler samme vei
Det sies alt for sjelden, så jeg sier det igjen
Det hjelper litt å tenke på en venn

Det hjelper litt å tenke på en venn

(Odd Nordstoga, John Vinge)

-go

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst er utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

Her kan du lese hva Wikipedia sier om 14. juni.


One comment

  1. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » Pappaperm til besvær

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: