Mye erfaring med flom på Fetsund

20110612-193004.jpg
12. juni 2011

Så kom sola til Østlandet og pinsesøndagen ble brukt i godt selskap med familie og venner. Vi pleier å ta med gjestene våre til Fetsund Lenser som har flotte turområder og aktiviteter for barn og voksne i alle aldre. De siste to-tre årene har lensene, som er en del av Akershusmuseet virkelig blitt et sted å vise fram. Spennende industrihistorie, natursenter og kulturarrangement er noe av det Fetsund lenser tilbyr. Alt med et tydelig lokalt tilsnitt.

Fireåringen vår går i barnehage et litt langt steinkast fra Fetsund Lenser og barnehagepersonalet er flinke til å bruke området til lek og læring. Hun er lommekjent og tar gjerne rollen som guide. Favorittaktiviteten er nok å gå på flåtene som ligger ute i Glomma og som lensekara brukte når de tok seg fram på elva. Vi hadde pakka redningsvester til de små barna, men valgte å ikke ta dem med ut i elva. Elva gikk stor og brun av flomvann som Glomma og Vorma/Lågen vassdragene har dratt med seg på sin vei sørover.

Lenger opp i Gudbrandsdalen er det dramatiske konekvenser av flom og her lenger ned i vassdraget begynner det også å bli høy vannstand. Men det ennå langt igjen tidligere rekorder. Jeg tok et bilde av bautaen som står på lenseområdet. På bautaen er det markert for flomnivåene i rekordår siden 1789 da den foreløpige rekorden ble satt. Det er vel tvilsomt om rekorden noen gang vil slås. Vassdragene som leverer vann til deltaet der Glomma renner ut i Øyeren langt bedre regulert enn hva situasjonen var i 1789.

Den siste store flommen på våre kanter var i 1995. Da krøp vannet 44cm opp på bautaen – du kan se 1995 merket nederst på sokkelen. 1789-flommen nådde 7,15meter høyere enn det og er markert øverst på bautaen.

Det skal altså mye til før det blir rekordflom her på Fetsund. Men 1995-nivået er innenfor rekkevidde om regnet skulle fortsette å pøse ned. Iflg yr.no er det tvilsomt om det kommer til å skje de neste dagene ihvertfall.

-go

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst er utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

Her kan du lese hva Wikipedia sier om 12. juni. Det er 1. pinsedag og gårsdagens blogginnlegg i #367-serien gir en kort innføring i hva den kristne pinsefeiringa handler om.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: