Kick-off for ny strategi

20110611-213212.jpg

11. juni 2011

I den kristne tradisjonen representerer Jesus’ korte periode her på jorda en religiøs snuoperasjon som savner sidestykke. Etter flere tusen år med en symboltung ‘look to Israel’ strategi introduserte Jesus omfattende strategiske endringer for mer effektiv måloppnåelse.

Det er vel også idag forskjellig oppfatning om hva kristendommens mål er. Men jeg tar ikke mye feil om jeg foreslår at målet er å få til å folk til å velge Guds side i kampen mellom godt og ondt, fordi det er der man finner framtidsretta og bærekraftige løsninger. Kristendommens premiss er at man må velge side.

Det hadde gått galt lenge da Jesus entret scenen. Religionen ble i realiteten definert av en liten korrupt presteelite. Noe måtte gjøres. Evangeliene handler om forankringsarbeidet Jesus gjennomførte for å få gjennomslag sin nye strategier: Ny kommunikasjon: Elsk deres fiender, oppgjør med hyklersk presteskap, avskaffing av offerritualer ved å selv bli det ultimate offer og en oppstandelse som nok imponerte selv de mest ihuga tvilerne. Dette var blant grepene Jesus gjorde for få religionsutøvelsen tilbake på sporet.

Denne helga er det pinse. Helga da de siste strategiske grepene blir gjennomført. Endringene skulle vise seg å gi den nye læren stor utbredelse. Ånden blir utgytt og inspirerer en hel generasjon forkynnere av forskjellige slag til å reise over hele verden for å inspirere og undervise.

Folk skulle ikke lenger overbevises om Guds vei gjennom det lysende eksempelet nasjonen Israel var ment å være. Ritualer og regler skulle fases ut til fordel for relasjonsorientert religion der troen på Gud skulle demonstreres gjennom hvordan mennesker tok vare på hverandre. Den nye strategien handlet mer om synagogegjengere enn om synagogene.

Det andre viktige strategiske grepet var en ny distribusjonsmodell. Nå skulle ikke budskapet distribueres fra synagogen ved hjelp spesielt utdannet, og altså etterhvert korrupt, presteskap. Nå skulle religionen bringes ut til folket ved at de troende selv reiste ut for å inspirere andre til å ta opp den nye religionen. De reiste til nye steder og levde sine liv som håndverkere, kjøpmenn eller lærde for den saks skyld. Multilevel marketing var etablert.

Pinsen var et slags kick-off for denne nye satsingen. Den lovede Talsmannen blir levert til den redefinerte religionens salgskorps for å inspirere, trøste og ved sin kraft sørge for resultater. Som en tidlig flash mob viste Ånden seg som ildluer over hodene på Jesu etterfølgere og viste sin kraft ved å sørge for at ‘disse galileerne’ evnet plutselig å forkynne budskapet på morsmålet til alle som var til stede.

Kontrasten til kaoset ved Babels tårn er enda et kraftullt symbol på at strategien var endret.

-go

Bildet som illustrerer dette blogginnlegget er tatt av (c) Lawrence Lew (flickr.com) og distribueres under en CC lisens. Bildet er tatt i St Aloysius’ church i Somer’s town, London.

Les mer om pinsen på bibel.no
Historien om pinsen i Apostlenes gjerninger er spektakulær.

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst er utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

Her kan du lese hva Wikipedia sier om 11. juni.

7 comments

  1. Krangelsen

    Spennende vinkling ! Likte spesielt dette utdraget: «Ritualer og regler skulle fases ut til fordel for relasjonsorientert religion der troen på Gud skulle demonstreres gjennom hvordan mennesker tok vare på hverandre» . Tanken om at Jesus snur fokuset fra ritualene og reglene i religionen til å mer vektlegge relasjoner mellom mennesker. Takk for en fin blogg !

  2. Svært god post. Historien godt gjenfortalt i et lettleselig, morsomt og enkelt format. Godt å få det hele satt i perspektiv en gang i blant. Oppløftende. 🙂

  3. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » Mye erfaring med flom på Fetsund

  4. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » Hva skal vi gjøre mellom skapelsen og dommedag?

  5. Tilbaketråkk: Konspirasjonsvås « ab imo pectore

  6. Tilbaketråkk: #3 – Jeg må ha vært en annen « ab imo pectore

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: