Sjef i eget liv

20110610-213348.jpg
10. juni 2011

Lat som du er 17 år. Hvis du vil kjøpe deg bolig når du er 23 år, hvilke konsekvenser har det for boligkjøpet om du koster på deg en spa-behandling hver 14. dag mens du går på videregående og en London-tur i russetida?

Alternativkostnad-vurderinger er alltid nyttig og har noen ganger festbremsende effekt. Men å ha et bevisst forhold hva man ofrer ved høyt forbruk, dvs. hva man prioriterer bort til fordel for f.eks. spontaninnkjøp, er viktig når belønningen for sparing ligger langt fram.

Jeg har ikke regna på eksempelet over, men kr 1000,- pr mnd i 3år i BSU sparing vil gi deg en fordel ved boligkjøp som neppe er verdt spabehandlinga. Hvis du virkelig var innstilt på å skaffe deg egen bolig ville jeg vurdere f.eks. 2 års utsettelse av boligkjøpet som en relativt høy pris å betale for spabesøkene.

Dagens Næringsliv har i fredagsutgaven denne uka profilert en gruppe unge som har kjøpt egen bolig før de fyllte 30, uten hjelp fra foreldre. Oppskriften er bpde kjent, enkel og krevende. Sparing, nøkternt forbruk, deltidsjobber og relativ høy belåning fra et marked som kanskje var mer imøtekommende enn det er idag. Du finner artikkelen på nett her.

Denne uka har jeg vært veileder på en gründercamp for ungdomsskolen i regi av Karlsrud skole, FNO, NAV og Husbanken. Temaet for Gründercampen var ‘personlig økonomi’. Gründercamp er et konsept utviklet av Ungt Entreprenørskap der ungdomsskoleelever deltar i en workshop for å foreslå løsninger på konkrete utfordringer. Storebrand stilte lokaler og veiledere til disposisjon.

Jeg er imponert over hvordan disse ungdommene på 9. trinn angrep problemstillingen, gjennomførte kreative prosesser og løste oppgaven de ble gitt. Som veiledere for denne gjengen hadde vi mye å lære om samarbeid, kreativitet og om det å ha det gøy på jobben. Det har vært to inspirerende dager.

Jeg hadde gleden av å innlede de to dagene og hamret inn budskapet om at å eie sin egen bolig gjør deg til ‘herre i eget hus’, men det er ved å ha orden på egen økonomi at du blir ‘sjef i eget liv’.

Og ungdommene tok agnet. De kom opp med den ene gode ideen etter den andre for hvordan man kan få ungdom til å praktisere en sunn, personlig økonomi. Vinnerideene blir profilert på nettsidene til arrangørene i løpet av neste uke. Jeg nøyer meg med å si at om vinnerbidraget realiseres vil man se en personlig økonomisk rådgiving for ungdom dette vi aldri har sett maken til.

Får dere anledning til å være med på et slikt arrangement i regi av Ungt Entreprenørskap, benytt anledningen. Jeg har hatt to veldig inspirerende dager.

-go

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst er utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

Her kan du lese hva Wikipedia sier om 10. juni.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: