Dopa hester og karaoke

20110609-222407.jpg
9. juni 2011

Idag er det mye jeg kunne blogga om. Jeg har tilbrakt dagen sammen med noen strålende elever fra 9. trinn fra Karlsrud skole i Oslo på Gründercamp, Treholtsaken blir ikke gjenopptatt idag heller og Usain Bolt løper på Bislet. Men jeg beit meg mest merke i en nyhetssak på NRKSporten i kveld der vi fikk nyheten om at et par medlemmer av det norske sprangridninglaget som ble fratatt bronsemedaljene fra OL i Beijing har fått laget kopier av medaljene sine. Jeg kjenner ikke motivasjonen for at dette er gjort og sant og si gav ikke nyhetsreportasjen fra NRK mye innsikt. Men dette er altså idrettsutøvere som ble tatt i regelbrudd i OL, er blitt fratatt medaljene sine og har laget seg kopier.

En indignert Gerhard Heiberg gav sin analyse av saken og han er ikke overraskende klar for å forfølge saken inn i de innerste olympiske sirkler. Dere kan gjøre dere opp deres egen mening om saken hvis dere henter fram Dagsrevyen fra 9. juni på NRK.no.

Men saken om hestene fikk meg til å assosiere til et foredrag av Malcolm MacLaren der han tar et oppgjør med det han kaller en karaokekultur hvor alt handler om rask berømmelse og der middelmådighet blir framelsket så lenge man kan oppnå en slags stjernestatus. MacLaren etterlyser det han kaller ‘authenticity’ – noe autentisk – i denne karaokekulturen. Har dere tid, så se igjennom videoen nedenfor. Jeg skal ikke stå inne for alt han sier, men han har unektelig noen interessante refleksjoner om dette autentiske, klassisk utdannelse og 60 og 70-tallets pop-kultur. Videoen varer nesten 50 minutter – hent dere litt varm drikke.

Det autentiske er etterspurt. Karaokekulturen betegner en kamp for berømmelse, for status og for rampelysets solskinn og det autentiske står i kontrast til dette. Autentiske og tilstedeværende foreldre står høyt i kurs. Ledere som er mer opptatt av å skape resultater sammen med andre i stedet for på bekostning av andre etterspørres av medarbeidere, politikere og ikke minst forbrukere. Det autentiske er ikke perfekt, ufeilbarlig eller uten arr. Karaokekulturens disipler sparkler over ujevnhetene i overflaten – det er viktigere å være kul enn å vise at man strever. De autentiske lar sårene leges, tar læring fra nederlagene og inkluderer andre i både både oppturer og nedturer.

Jeg har ikke grunnlag for å putte sprangridninggutta i karaokeboksen, men som MacLaren avslutter: ‘Authenticity is about doing the real thing’.

Her finner du fordraget til Malcolm MacLaren

-go

Bildet av Malcolm Maclaren er hentet fra TED.com

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst er utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

Her kan du lese hva Wikipedia sier om 9. juni.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: