Kristi Himmelfart og USS Enterprise

20110603-112300.jpg

2. juni 2011

Til venstre ser du et litt manipulert bilde som jeg tok i ettermiddag av Fet Kirke. Idag feirer kristne kirker over hele verden Kristi Himmelfart. De 40 dagene som var gått etter påske hadde Jesus brukt på å ta farvel til familien og gi de siste beskjedene til den harde kjerne av etterfølgere. Han hadde også brukt tid med sine 11 gjenværende disipler (nr 12 – Judas – kasta inn håndkleet rett før påske, husker dere) for å forklare skriften for dem og gi noen ord til inspirasjon for tida som lå foran.

Denne torsdagen var altså alt klart for å ta plass ved den den høgre handa åt Gud slik den nynorske versjonen av den apostoliske trosbekjennelsen lyder. Den samme nynorske versjonen sier at Jesus ‘fór opp til himmelen’. Det var altså ikke noe å nøle etter. Akkurat den formuleringen har holdt min fantasi igang under mang en gudstjeneste opp gjennom oppveksten. Den gir en liten åpning for å kombinere raketteknologi og himmelfart. Jeg var ofte farlig nær å se Jesus som slags guddommelig Captain Jean-Luc Picard.

Mange av mine venner på sosiale medier er religionskritikere. For dem er nok dagen idag, og dette blogginnlegget, forholdsvis betydningsløs. Kristne derimot, dvs de av dem som markerer dagen, feirer denne torsdagen som en fest fordi Kristi Himmelfart markerer fullbyrdelsen av Jesu misjon er på jorda. Etter denne torsdagen tok displene fatt på forkynnelsen om Gus rike på jorden, at frelse er tilgjengelig for både jøder og grekere [les: hele verden] og at det kun er et tidsspørsmål før en ny himmel og en ny jord materialiseres.

Om du finner mening i den kristne tro, markerer Kristi Himmelfarts dag begynnelsen på bevegelsen som i pinsen ble etablert som Den Første Kristne kirke. Om du tror mer på Captain Jean-Luc Picard handler vel historien Kristi Himmelfart mest om science fiction.

I alle tilfelle håper jeg dagen har vært håpefull.

-go

Her kan du lese om Kristi Himmelfart i Der nye testamentet:

– om falske rykter og løfte om støtte til siste stund i evangeliet etter Matteus.
– avskjed med Maria Magdalena og overnaturlige resultater av å tro i evangeliet etter Markus
– nøktern trøst, forklaring av skriften og litt stekt fisk fra evangelisten Lukas.
– personlig utlegning fra evangelisten Johannes om Maria Magdalena, dårlig fiskelykke og en tung bør på Peters skuldre.
– om selve himmelferden og oppfordringen om å gå videre i livet i boka om Apostlenes gjerninger

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst er utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

Her kan du lese hva Wikipedia sier om 2. juni.

6 comments

 1. Roger Flåløkken

  Det kan noen ganger synes som et paradoks at Kristi himmelfart feires i det hele tatt – og kan være uforståelig for flere enn de som plasserer seg som religionskritikere. Kan det tenkes at himmelspretten, som det litt humoristisk refereres til blant noen, er en av de største utfordringene i den kristne tradisjonen i vesten? I en tid der kristendommen har vanskeligheter med å vinne fotfeste som relevant verdensanskuelse i befolkningen, ville det jo vært glimrende om Jesus fortsatt var her i verden og kunne framholde sin lære selv, virkelig og autentisk. Satt veldig på spissen kan vi kanskje hevde at forsvninningsnummeret minner mer om USAs dumping av et kjent lik i havet – det hindrer i alle fall muligheten for å avklare visse ting for de som måtte ha viktige spørsmål…

  Bare en tanke.

  Roger

  • Muhammed A.

   det der skjønte jeg ikke i det hele tatt.

  • Det er en spennende tanke. Antakelig flere religioner som kunne tenke seg å hatt grunnlegger/guruene sin(e) tilgjengelig for avklaring.

   Kunne også vært interessant å konfrontert f.eks. Sigmeund Freud, Charles Darwin med ett og annet.

 2. Roger Flåløkken

  Lisle har allerede gitt noen hint, vi kan forestille oss at det ville være enklere å «bevise» Jesu eksistens om han fortsatt vandret omkring på jorda.

 3. Frode Jakobsen

  Kanskje man glemmer innimellom at Jesus ikke startet en ny religion, som derfor ikke behøvde noen grunnlegger/guru å forholde seg slik til. Vår felles far i himmelen (les allmektig skaper) var og blir samlepunktet som veldig mange kan samles rundt. Gud skapte mennesket og mennesket skapte religioner…

 4. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » 10 på topp i Juni

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: