Er det smart å tenke før en tvitrer?

20110602-001801.jpg

1. juni 2011

Jeg har jobba med et blogginnlegg om språk, språkets makt og hvordan språk fremmer eller hemmer offentlige ordskifte. Ideen kom under FrPs landsmøte for en tid tilbake der noen utspill, og responsen på dem fra media og andre politikere, hadde en språkbruk som jeg mener hemmet den debatten de tilsynelatende skulle fremme. Jeg vet ikke om det blir noe av det blogginnlegget – en viktig egenskap når man blogger er å vite hva man ikke skal publisere.

Idag er tematikken blitt aktuell igjen, dog i en litt annen kontekst. FrPU lederen Christoffer Thomsen kunne melde på Twitter igår at han håper det blir [hennes] siste bursdag (Marie Simonsen hadde bursdag igår – Gratulerer til henne!). Jeg skal ikke gå inn på grunnen til at han kom med utsagnet. Det hadde noe med parker i Oslo å gjøre.

Twitter, Facebook og web kommentariatet har slått tilbake idag med klare meninger. De fleste går i retning av at Thomsen gjorde noe veldig dumt, men for mange er fristelsen stor til å la uttalelsen være betegnende for FrPere generelt. Kommentarer som ‘ingenting overrasker fra den kanten [FrP]’ eller ‘hvorfor er jeg ikke overrasket’ står tett på avisenes debattsider. I en Facebook diskusjon jeg var innom ble det uttrykt at på generelt grunnlag er ‘FrP og ytringsfrihet en uheldig kombinasjon’. Andre kommentarer nærmer seg et slags kollektivt karakterdrap av alle FrP-sympatisører.

Jeg aner jo ikke om det var alkohol inne bildet når Thomsen tvitret, men twittermeldinga bærer mer preg av fyllerør enn en indikasjon på kollektiv karakterbrist hos FrPere. Uttalelsen var jo helt idiotisk og muligens straffbar. Men Marie Simonsen har ikke anmeldt saken, men gjort det hun mener er verre nemlig å retweete (videresende) meldinga til hennes mer enn 13000 følgere.

Men det var altså dette med språk. Facebook og Twitter er spontane medier hvor ordskiftet skal være tabloid og spissformulert. Det må både Marie Simonsen, FrPere og vi andre tåle – det er en kvalitet ved disse mediene. Samtidig er språket gjerne er det vi uttrykker våre holdninger og meninger med. Hvis du høres fordomsfull ut så er sjansene også store for at du har fordommer.

Men språket kan jo også være et verktøy for refleksjon. Gjennomtenkt språkbruk disiplinerer. Enten det gjelder blogging, tvitring eller diskusjonsfora er det lurt å tenke seg om. Å formulere det du mener skriftlig fører til at du gjennomgår dine egne resonnementer og ståsteder. Å lese over det du har skrevet en ekstra gang gir deg et innblikk i hva du selv mener. Står du ved din første innskytelse når du leser det på trykk?

En viktig egenskap når man blogger (og tvitrer): å vurdere hva som ikke bør publiseres.

-go

Ordskya som illustrerer dette blogginnlegget er generert ut fra kommentarene til VG artikkelen om Christoffer Thomsen som jeg har linket til øverst.

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst er utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

Her kan du lese hva Wikipedia sier om 1. juni.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: