FC Barcelona – ‘Mès que un club’

20110529-212521.jpg
29. mai 2011

Mens jeg ser Tromsø IL og Brann kjempe om poeng i den 9. (10.) serierunden i Tippeligaen kan jeg ikke underslå at jeg heller hadde sett gårsdagens Champions League finale i reprise. Nå er ikke kveldens kamp mellom TIL og Brann noe dårlig kamp. Sigurd Rushfelt har akkurat tangert scoringsrekorden i Tippeligaen og TIL er jo faktisk Norges beste lag for tida. Men kontrasten mellom kveldens tippeligakamp og gårsdagens viser bare den himmelvide forskjellen i nivå mellom norsk og spansk klubbfotball.

CL-finalen igår viste også nivåforskjellen mellom det desidert beste engelske klubblaget de siste årene og den spanske storheten fra Catalonia. Med Manchester Uniteds stjernegalleri som statister i lange perioder var det liten tvil om at CL-pokalen ville gå til Barcelona iår.

Europeisk toppfotball er politisert og ingen steder mer enn i Catalonia. FC Barcelona har vært og er et viktig symbol for det katalanske folket. I General Francos Spania ble fotballklubben et samlingspunkt for den katalanske motstandskampen og klubbens supportersanger ble også protestsanger mot regimet i Madrid.

I motsetning til f.eks. engelske Premier League der mektige og rike enkeltpersoner eier klubbene, er Barcelona eid av fansen. Under Francos regime trengte klubben å både konsolidere støtte blant supportere og å styrke sin økonomi. Klubben etablerte såkalte ‘penyes’ som er en mellomting mellom fanklubb og ‘fundraising’ grupper. Disse gruppene var instrumentelle i å få bygd Camp Nou stadion i Barcelona og har, helt fra de første ble etablert på 40-tallet, beholdt innflytelse helt til idag.

FC Barcelona eies av klubbens 170000 medlemmer. Pr 2010 er det ikke mulig å få medlemskap i klubben dersom du ikke er i nær familie med et eksisterende medlem. Barn under 15 år kan få medlemskap uten slike betingelser.

For oss Liverpool supportere som har lidd oss gjennom en Gillett og Hicks æra på Anfield Road, høres samvirkelagsmodellen til Barcelona fristende ut.

Mens jeg har skrevet dette blogginnlegget har Sigurd Rushfeldt scora hattrick på Alfheim og solid parkert Harald Martin Brattbakks scoringsrekord. En liten klubb som ikke trekker mer enn 5000 tilskuere til kampene sine topper den øverste fotballigaen i Norge. Den nordnorske virkeligheten er langt fra Camp Nou som har plass til nær 100000 lidenskapelige fotballsupportere. Til sammenlikning tar Alfheim 10000 tilskuere.

Men skal en dømme ut fra ansiktsuttrykket til guttungen som fikk trøya til Rushfeldt etter rekordkampen, er ihvertfall lidenskapen like stor nord for polarsirkelen.

-go

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst er utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

Her kan du lese hva Wikipedia sier om 28.mai.

Bildet som illustrerer dette blogginnlegget er hentet fra tamahaji’s flickr photostream

One comment

  1. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » Pep Guardiola

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: