Svelg kameler. Ta grep. Reduser alkoholkonsumet.

20110527-200003.jpg

27. mai 2011
Rosenkrantz gate i Oslo har vært åsted for mye fyll og vold opp gjennom åra. Offentlig ordskifte om sammenhengen mellom alkoholkonsum og vold dukker opp fra tid til annen, og etter Oslopolitiets rapport om voldtekt i den globale byen tok NRK debatten igår kveld.

Det overrasker meg hvor lite enkelte politikere og debattanter er villig til å innse den dokumenterte sammenhengen mellom alkoholkonsum og vold. En litt nølende enighet om konsekvenser av uansvarlig alkoholkonsum erstattes ofte av en ørkesløs diskusjon om hva som er årsaken dette forbruket. Hvorfor drikker Jeppe og hva skal til for at drikkekompisene ikke tyr til vold når de er berusa?

Det er enkelt å være enige om at man må ha en ‘helhetlig’ tilnærming for å få bukt med alkoholrelatert vold. Det er noe behagelig uforpliktende over begrepet ‘helhetlig’. Svulstig og vagt. Men for en politiker å bli konkret og si at fellesskapet må treffe tiltak for å redusere alkoholkonsumet til enkelte innebærer betydelig politisk risiko. Hvis hun i tillegg påpeker det opplagte; at nødvendige tiltak for å redusere alkoholkonsumet må innebære begrensninger for alle – også de som ikke ser på seg selv som voldelige i fylla – blir hun raskt stemplet som moralist og styrer mot en politisk død.

Nyhetsstrømmen igår viste paradoksal virkelighet i norsk alkoholpolitikk. Ved hjelp av lovverket stenger man Bagatelle for å ha surra med papirene, mens altfor mange overskjenkende utsteder fortsetter driften.

Ansvarlighet vedtas ikke i politiske fora. Holdninger skapes ikke i partiprogram. Alkoholvaner endres ikke gjennom debatter på Literaturhuset. Det er vi som er foreldre, kompiser, kollegaer og drikkekamerater som viser vei og hyller eller fordømmer alkoholvaner.

Det er på tide å ta ansvar for hverandre. Og en måte å gjøre det på å gi et klart budskap til politikerne: Svelg kameler. Ta grep. Reduser alkoholkonsumet – om nødvendig ved å tvinge oss alle slutte å drikke tidligere på kvelden.

-go

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst er utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

Her kan du lese hva Wikipedia sier om 27.mai.

One comment

  1. Helt enig med deg, synes godt man kunne tatt noen grep for å få ned alkoholkonsumet. Det er faktisk så dumt og farlig med all denne flatfylla.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: