Ryddesjau og en god porsjon granola

20110526-210828.jpg

26. mai 2011

Det var på høy tid å rydde og vaske i melskuffen. Kombinasjonen av hyppig brødbaking og en frittgående ettåring fører til en og annen melkatastrofe. En slik har vi vært vitne til idag.

Ingenting er så galt at det ikke er godt for noe. Nå har vi rene og pene skuffer igjen, ingredienser til bakverk er rydda og satt pent på plass. Bare vi ikke baker, så forblir det reint en stund.

En annen velkommen effekt av en sånn ryddesjau er at det ofte blir en ny porsjon med frokostblanding ut av det. Så også idag. Rester av gryn, nøtter og honning har blitt en deilig granolablanding som vi spiser til mellommåltider til alle tider på døgnet.

Jeg har ikke en definitiv oppskrift på granola. Jeg bruker som regel det jeg har i de tidligere omtalte bakeskuffene. Men jeg bruker oppskriften fra en veldig god matblogg som basis for egne eksperimenter. Jeg anbefaler gjerne Lizm – Halvtomt glass og mange kokebøker til flere ting, men det er spesielt granolaoppskriften derfra som har gitt meg energipåfyll etter trening, før jobb og mellom måltider.

Min variant idag ser omtrent slik ut:

Granola – fritt etter Lizm

230g store havregryn (lettkokte er ubrukelig til dette formålet)
IKKE 75g sesamfrø – setter seg bare i tenna.
50g solsikkefrø
ca 75g hakkede haselnøtter/mandler (jeg tok bare resten av to poser – aner ikke hvor mye)
40g kokos (skulle gjerne hatt mer – liker kokos godt)
1 dl eplejuice (gjerne usøtet, men ikke denne gangen)
2ss honning
1ss sirup (ikke nevn det for tannlegen)
1 ss smør

Framgangsmåten er såre enkel – fireåringen min klarer dette. Bland alt det tørre, varm opp det våte slik at honning og smør smelter, og bland det tørre og det våte for hånd. Fireåringen bemerket idag at hun synes det var litt grisete – en indikasjon på at konsistensen er omtrent som den skal være.

Det hele skal godgjøre seg i langpanne i ovnen på ca 140-150grader i 40-60 mi minutter. Hvor lenge den bør stå inne i ovnen kommer an på hvor fuktig blandingen er. Jeg foreslår at du spar litt i langpanna hvert 10.-15. minutt for at blandingen skal tørke jevnt. FØLG MED så ikke blandingen brenner seg. Da smaker ikke blandingen godt i det hele tatt.

Da er det bare å helle den avkjølte granolaen over i en av svigermors gamle Norgesglass og ta bilde av den.

Vi spiser blandinga med melk, yoghurt eller kesam. Er det riktig fest, så tar vi fram en glass med konas rørte jordbær fra fryseren.

Kos deg!

-go

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst er utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

Her kan du lese hva Wikipedia sier om 26.mai.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: