Moderne omsorg

20110523-151116.jpg

23. mai 2011

Jeg har tidligere på denne bloggen vist til eksempler på hvor dejligt det er å bli gammel i Danmark. Men moderne norske omsorgstjenester står ikke tilbake for de danske plejetjenester. Idag har jeg besøkt det imponerende Sørvald bo- og behandlingstjenester i Sørum kommune.

Om det ikke skinner av pleie- og omsorgstjenestene i Norge ennå, finnes det eksempler på at det gis god omsorg etter metoder som er både nytenkende og effektive. Sørvald tilbyr omsorg under samme tak for så forskjellige pasientgrupper som demente, barn og voksne med nedsatt funksjonsevne og personer med forskjellige psykiatriske diagnoser. I tillegg rommer Sørvald et dagsenter for demente. Så langt er erfaringene med å tilby tjenester til disse forskjellige målgruppene svært positive.

Sørvald er et moderne bygg der man har lagt stor vekt på at beboere og ansatte skal trives i tillegg til at både bygningsdrift og institusjonsdrift skal være så effektiv som mulig. Det er tiltettelagt for at beboerne skal dra nytte av undervisningsrom, terapibasseng, treningskjøkken, musikkrom, snekkerverksted, frisør, arbeidsstue, etc.

Sørum har organisert institusjonen etter en modell der enhetsleder har ansvar for fellestjenester og drift, mens kommunens respektive fagseksjoner innen pleie og omsorg har faglig ansvar for tjenestene som leveres på Sørvald. Den ambisiøse tanken var opprinnelig at det skulle samarbeides om pleieoppgaver på tvers av fagområdene, dvs. at pleiepersonnellet på dementavdelingen f.eks. deltok i å løse pleieoppgaver på avdelingen for pasienter med nedsatt funksjonsevne. En spennende og framtidsrettet tenkning, men dette har vist seg vanskelig å operasjonalisere. Riktignok er det eksempler på at pleiepersonnell på forskjellige har hjulpet hverandre ved hendelser om natta, men dette er ikke innarbeidet som arbeidsform.

Kudos til Sørum kommune for å satse på kvalitet og nytenkning innen omsorgstjenester. Det skal bli interessant å følge Sørvald i tida som kommer.

Bildet øverst i dette blogginlegget gjengir et bilde som henger på veggen på Sørvald. Bildet er signert «Yvonne S. ’10» og viser 2 kvinnefigurer med ettertenksomme uttrykk, omgitt av roser. Sårbare enkeltmennesker med egne historier, og som er sett og verdsatt. Et bilde på at når omsorgen ‘skinner’, er det enkeltmennesker som blir tatt vare på av andre enkeltmennesker. Bygninger og organisering gir rammer, men omsorgen ytes av dedikerte omsorgsarbeidere.

Omsorgen på Sørvald har ihvertfall upåklagelige rammer.

-go

Dette blogginnlegget er en del av Prosjekt 367. Bilder og tekst er utelukkende produsert og bearbeidet på iPhone4/iPad2. Andre Prosjekt 367 blogginnlegg finner du her.

Her kan du lese hva Wikipedia sier om 23.mai.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: