Verden trenger flere tøffe damer

(c) flickr/markgregory CC Lisens

Amerikanske styrker har drept Osama bin Laden og etter alt å dømme har Al Quaida, og forhåpentligvis ekstrem islamisme, fått et skudd for baugen. Men militæraksjonen avdekker også det sårbare paradokset som krigen mot terror er. Al Qaida og Osama bin Lades måtte tas, og nå er de tatt. Terrorbalansen er forrykket i vestlig favør inntil videre, men terroren er ikke stoppet. Kanskje den eskalerer.

Reaksjonene på den amerikanske militæraksjonen som førte til at terroristen Osama bin Laden ble drept har vært forutsigbare. Med utgangspunkt i et Amerika som har jaktet Osama bin Laden i snart et tiår, har man sett scener av glede og seiersrus fra nær sagt hele verden. Samtidig har det vært andre mer moderat stemmer som har nyansert bildet. Disse har kanskje først og fremst advart mot nettopp en overstadig patriotisk feiring av dette gjennombruddet i jakten på Al Quaida og Osama bin Laden og en overdreven tro på hva denne seieren faktisk betyr for bekjempelse av terror.

På denne bloggen har Roger Flåløkken reflektert over hvorvidt det er mulig å vinne en krig mot terror. Min egen twittermelding med henvisning til Elin Brodins debattinnlegg i Dagbladet om Grenseløs arroganse gav grobunn til en kortfattet, og polarisert, twitterdiskusjon: Er det klokt å forsøke å se ting med andres øyne i denne krigen mot terror?

To som viser en imponerende evne til å gjøre nettopp det er Phyllis Rodriguez og Aicha el-Wafi. Rodriguez er moren til et av ofrene i WTC terroren og el-Wafi er moren til en av terroristene, Zacarias Moussaoui, som er domfelt for WTC angrepene. Dette er historien om to tøffe damer som har funnet sammen på tross av den avgrunnen som eksisterer mellom deres situasjon. Ta 10 minutter og se TED.com videoen nedenfor. iPhone/iPad brukere kan se videoen her.

http://video.ted.com/assets/player/swf/EmbedPlayer.swf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: