Al Gore og neste generasjon elektroniske bøker skaper storm

pushpoppress.com

Det er kanskje å ta litt hardt i, men litt egenprodusert vindkraft kan det bli. Neste generasjon elektroniske bøker virker lovende.

Jeg har ikke gått til det skrittet og skaffet meg en Kindle eller noen av de andre lesebrettene som  finnes på markedet ennå. Dette er mest fordi jeg så hittil ikke har klart å bestemme meg for hvilken er best og jeg regner med at generasjon 2 eller 3 er bedre og gir mer for pengene. Teknologien begynner bli moden og tida er inne for å ta steget og gå til anskaffelse av et lesebrett.

Men nå har jeg tatt mitt valg, og det blir iPad2. Jeg ser fra bloggene jeg følger at virkelige bokelskere og lesehester sverger til Kindle fra Amazon. Såvidt jeg forstår er dette først og fremst pga skjermen, som yter veldig bra under nær sagt alle lysforhold, og fordi Amazons kjøpsløsning og globale nedlastingsmuligheter er enklere og mer effektiv enn andre løsninger. Sant og si kan det siste være en grunn til at jeg kjøper meg en Kindle i tillegg til en iPad2.

Jeg skaffer meg iPad2 fordi lesebrettet skal kombinere eboklesing med betydelige jobbruk. Jeg bruker mye av tida mi på å lese/skrive epost, lese/redigere rapporter og sakspapirer, forberede/gjennomgå presentasjoner; oppgaver som er svært godt egnet til å løse ved hjelp av lesebrett. Når jeg samtidig ønsker så sømløs integrasjon og samspill med iPhone som mulig og et godt verktøy til å delta i sosiale medier og blogge, tror jeg iPad2 er den beste løsningen for meg. Alternativet ville evt. være en av de mange Android variantene som kommer på markedet nå.

Behovet for en rask, fleksibel og brukervennlig enhet for å lese elektroniske dokumenter har økt betraktelig over de siste årene. Forrige måned var første gang jeg kom over en bok som jeg ønsket å lese og som kun var tilgjengelig elektronisk. Jon Krakauers 70-siders kritikk av Greg Mortensons arbeid var grunnlaget for denne bloggposten. Videre er Civitas nyeste essaysamling om Kristendemokratiet, som jeg også sikkert ender opp med å blogge om, tilgjengelig i elektronisk form og nær sagt alle jobbrelaterte dokumenter finnes i en eller annen elektronisk versjon. Lesebrettet vil lette hverdagen betraktelig, men er nok ikke det eneste gode alternativet til den bruken jeg skisserer. Flashbaserte bærbare pcer som f.eks. MacBook Air og nye generasjoner av netbooks er gode konkurrenter til lesebrett skal brukes slik jeg skisserer. (Mer om dette på Eirik Newths forfatter blogg)

Så hvordan vil ebøkene utvikle seg framover? Man behøver ikke være trollmann for å si at lesebrettenes multimediale muligheter vil føre til, ja nettopp, at elektroniske dokumenter i større og større grad blir multimediale. I tillegg er det ingen premie for å tippe at forfattere av både skjønnliteratur og sakprosa vil benyttet seg av muligheter for interaksjon med leserne. Mer spenning er knyttet til hvordan opphavsrett til innhold vil forvaltes i en interaktiv verden. Hvilke betalingsløsninger vinner fram og, kanskje viktigst, hvilke forretningsmodeller vil bidra til å utnytte mulighetene som ligger i ny teknologi.

For en sniktitt på hvordan ebøker vil se ut i den umiddelbare framtid, ta en titt på TED.com foredraget nedenfor. Mike Matas har deltatt i uviklingen av brukergrensesnittet for iPhone og iPad hos Apple, men har nå startet det lille forlaget Push Pop press som utvikler teknologi for å ta ebøker et steg videre mot en multimedial framtid. Forlaget har lansert en veldig spennende utgave av Al Gores Our Choice hvor du blant annet får demonstrert hvordan vindmøller omdanner vindenergi til elektrisk strøm lagret i batteriet ved å blåse på iPhonen eller iPaden din.

Gutenberg skulle nok gjerne kunne gjort det samme.

-go

(iPhone/iPad brukere kan se videoen her)

http://video.ted.com/assets/player/swf/EmbedPlayer.swf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: