Japanere får hjelp og gir hjelp

I dagens Her og Nå sending kunne du høre ADRA Norges kommunikasjonsrådgiver, Gry Haugen, fortelle om livet etter katastrofen i Japan. Situasjonen i Japan er prekær og Haugen forteller om livet på et av evakueringssentrene ADRA Norges søsterorganisasjon i Japan, ADRA Japan, bemanner. Les gjerne historiene på ADRA Norges hjemmeside også 

FNs rapportering av nøkkeltall (pr 21. mars) fra katastrofen viser de enorme konsekvensene jordskjelvet i Japan har fått: 

– 8805 er bekreftet omkommet
– 12654 er meldt savnet
– 319121 mennesker befinner seg i evakueringssentra eller andre former for nødly
– 880000 hjem er uten vannforsyning
– 14697 bygninger er totalt ødelagt
– Verdensbanken estimerer økonomiske tap opp til USD 235 mrd
Kilde: alertnet 

Den ofte kritiserte bistandsindustrien er raskt på banen når katastrofer av slikt omfang skjer. De store sluggerne som Røde Kors, Redd Barna, World Vision og ikke minst FN er raskt på plass med betydelige ressurser for å hjelpe ofre for katastrofen. Sammen med disse store er det stort antall mindre organisasjoner som mobiliserer egne og giveres ressurser for å delta i nødhjelpsarbeidet. Det gjentagende mantraet i slike situasjoner er koordinering – mengden hjelp fra utlandet og antallet personer som ønsker å hjelpe er ofte større den lokale evnen til å effektivt koordinere innsatsen. Røde Kors og Leger uten grenser påpekte total mangel på koordinering mellom USA og FN under Haiti jordskjelvet i 2010. Bistandsminister Erik Solheim kritiserte de frivillige organisasjonene som deltar i oppbyggingen av Haiti for å gjøre mer skade enn gagn. 

Grafikk: http://www.webulb.net (CC lisens)

Koordinering er også en utfordring i det velorganiserte Japan, men Japanske myndigheter tar grep. I motsetning til under 2004-tsunamien, da de store organisasjonen satte opp mer eller mindre autonome operasjoner, tar japanske myndigheter mer kontroll og sier: Dette er en krevende oppgave, og det finnes måter dere kan hjelpe. Konsekvensen er nok at ting tar tid, men forventningene er at nødhjelpen og gjenoppbyggingen i Japan vil koordineres relativt godt. 

ADRA er ikke blant de store sluggerne, men definitivt en aktør å regne med i slike katastrofer. Organisasjonens styrke er lokal forankring, lokale ressurser og et internasjonalt nettverk med kraft til mobilisere og effektivt formidler penger og andre ressurser dit behovet er størst. ( les mer om ADRA Norge her). ADRA er alltid pådriver for og deltar i FNs og lokale myndigheters koordering av hjelpa. I Japan er det lokale myndigheter som, sammen med humanitære organisasjoner, identifiserer behov og tildeler små og store organisasjoner oppgaver. I skrivende stund bemanner ADRA Japan evakueringssentra og bidra med logistisk støtte i Sendai området (følg ADRA Japan bloggen her). 

ADRAs medarbeidere og frivillige møter japanske enkeltmennesker hver dag og får føle deres savn, smerte og nød. ADRA kommer til formidle internasjonle ressurser og mobilisere lokale ressurser i lang tid framover og vil være i beredskap for neste lille eller store katastrofe som måtte ramme landet. 

Du kan støtte ADRAs innsats i Japan her.
SISTE: Her er siste situasjonsrapport fra ADRA Japan

-go

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: