VM quiz nr 1

(c) FIS

En kjapp quiz på tampen av vinterferien og ved starten av Ski-VM

1
Marit Bjørgens fantastiske seier på sprinten idag var Norges gullmedalje nr 100 i Ski-vm sammenheng. Hvem vant Norges aller første gullmedalje?

2
Årets Ski-VM arrangeres i Oslo. Hvor mange ganger har Ski-VM blitt arrangert i Norge tidligere og hvilke byer har vært vertskap?

3
Ski-VM har vært arrangert 32 ganger tidligere. Hvor mange ganger har Norge vært beste nasjon?

4
Ski-VM i 2001 ble arrangert i Finland (Lahtis). Norge ble beste nasjon, men mesterskapet ble katastrofalt for langrennsporten i vertslandet. Hvorfor?

5
Marit Bjørgen er blitt Norges store medaljegrossist. Men når tok hun sin første NM-medalje som senior?

6
Under VM i Oslo i 1982 var vi vitne til en episk herrestafett. Norge og Sovjetunionen delte førsteplassen? Men hvem ble nr 3?

7
‘Styggedalen’ er et kjent stykke av stafett-løypa i Holmenkollen. Hva skjedde der under 3. etappe under den samme herrestafetten i 1982?

8
Årets VM-sang – ‘Glorious’ – synges av Maria Haukaas Mittet. Hva het VM-sangen fra sist gang mesterskapet ble arrangert i Oslo og hvem sang?

9
Ski-VM arrangeres annethvert år. Hvor skal mesterskapet arrangeres i 2013?

10
Under den dramatiske stafetten i 1982 brakk Oddvar Brå staven på siste etappe (i Holmenkollen, Oslo). Hvor var DU da Brå brakk staven?

Her konkurreres kun om heder og ære. Lykke til!
Fasiten legges ut i løpet av 25.2. Skriv gjerne besvarelsene i kommentarfeltet. Og følg med – det kommer flere quizer ifm Ski-VM. Har du forslag til gode quiz-spørsmål, send det gjerne på epost til geir@lisle.no

-go

-go

4 comments

 1. Anders Taraldset

  1.Johan Grøttumsbraaten og Jacob Tullin Thams tok begge gull i 1926. Men spørsmål 3 kan tyde på at du først regner fra første ski-VM i nordiske grener i 1937, og ikke de mesterskapene som FIS i 1936 med tilbakevirkende kraft vedtok å regne som ski-VM? Men på spørsmål 2 legger jeg til grunn at du tar med ski-VM Oslo i 1930. I 1937 var det tre forskjellige norske utøvere som tok individuelle VM-gull, i tillegg til at Norge vant gull i stafetten.
  2.Fire ganger tidligere: Oslo i 1930, 1966 og 1982. Trondheim i 1997.
  3.Med bare 32 ganger antar jeg at du først regner med ski-VM i nordiske grener fom 1937? Men da blir det 34 ganger tidligere, ikke 32? Det blir 12 ganger fom 1937, men 18 ganger fom 1925 (Norge tok ikke gull i 1925, bare en sølv).
  4.Dopingavsløringer av finske utøvere.
  5.NM i 2001, tredjeplass.
  6.Norge og Sovjetunionen, for å være presis. Finland og Øst-Tyskland (DDR) delte tredjeplassen.
  7.Pål Gunnar Mikkelsplass falt.
  8.Gullfeber, Kjell Fjalseth og Anne Lise Gjøstøl.
  9.Val di Fiemme i Italia
  10.Akkurat da var jeg nok hjemme på Østerås og så stafetten på TV. Men jeg var også oppe i Holmenkollen under andre øvelser ski-VM i Oslo i 1982.

  • Hei Anders,
   Imponerende kunnskap eller research. Du er jo spot on her, men et par kommentarer.

   Ad spm 1: Kombinertgullet til Grøttumsbråten var dagen før hoppgullet til Thams. . . .flisespikking

   Ad spm 1 & 3: Her har vi forholdt oss til forskjellige kilder (forskjellige Wikipedia artikler?). De 32 er alle rene VM mesterskap – altså ikke de som også er OL, men inkludert FIS rennene fra 1925. Men her finnes det flere måter å telle på.

   Ad spm 6: Utilgivelig upresist fra min side. Quizen er nå oppdatert og gullet på stafetten i 1982 er nå rettmessig delt mellom Sovjetunionen og Norge! 🙂 Det var forøvrig en fantastisk stafett.

   Ad spm 10: Her har du sikkert rett. Selv satt jeg i Holmenkollen, på tribunene ned mot Besserudtjernet, og hørte det hele på radio!

   -go

   • Anders Taraldset

    Hei Geir;

    Takk for hyggelig tilbakemelding, Geir Olav! Noen av svarene satt jeg med i hodet, men det er klart at jeg gjorde en del research på nettet for å kunne svare særlig på spørsmål 1- 3 og delvis på andre av spørsmålene. Jeg sjekket både på Wikipedia og u en del andre kilder, som viste seg å ikke være til så veldig stor hjelp i de fleste tilfeller, blant annet greide jeg ikke å finne ut hvilken medalje som ble tatt først i hvert mesterskap (spørsmål 1). Ja, det er forskjellige måter å regne på, jeg forsøkte å telle opp fra denne Wikipedia-artikkelen: http://no.wikipedia.org/wiki/Ski-VM, og der står det at «Verdensmesterskap i år det ikke ble arrangert vinter-OL», men selv da teller jeg opp 36 tidligere Ski-VM. Opptellingen til gullmedalje nr 100 i dag er såvidt jeg skjønner også basert på at vinter-OL ikke regnes med, men at det telles tilbake til 1925/1926.

   • Anders Taraldset

    Jeg mente å skrive at listen jeg telte fra kun gjelder «Verdensmesterskap i år det ikke ble arrangert vinter-OL». Lenger ned står tabellen med opptelling av medaljer, og der er formuleringen som altså leder frem til en opptelling av 99 gullmedaljer til Norge før årets ski-VM følgende:

    «Tabellen inkluderer medaljer vunnet i VM-arrangementene i 1980 og 1984. Medaljer fra øvelser i de olympiske vinterlekene mellom 1924 og 1980 er ikke medregnet.»

    Så kan vi kanskje anta at de to formuleringene skal være sammenfallende, men det er ikke helt lett å være sikker…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: