Ulovlig, utvist og utslitt – fit for fight

Omslaget til 'Ulovlig norsk', Maria Amelie

I skrivende stund sitter Maria Amelieflyet til Moskva. Utvist fra Norge og på vei tilbake til et Russland som hennes foreldre valgte å forlate til fordel for et liv på flukt. Pressebildene i ettermiddagene har vist en utslitt kvinne på vei ut av Norge.

Sjelden har vi sett en mobilisering av politikere, kommentatorer, bloggere og demonstranter som den som har vært mobilisert til fordel for Maria Amelie de siste to ukene. Når jeg skriver denne bloggposten er saken på mange måter utblogget – det finnes vel knapt noen nye vinklinger man kan belyse saken fra. Jeg gjør opp status i saken i forhold til min egen bloggpost fra 13. januar – Flying start på Nansenåret.

Jeg mener fremdeles at Maria Amelie burde få lov å bli Norge. Først og fremst fordi hun bør ikke måtte bære konsekvensene av en beslutning hennes foreldre har tatt og hennes tilknytning til riket er sterk. Til sist mener jeg at Norge må etablere en innvandringspolitikk som etablerer flere lovlige veier inn i landet. Men dagens politikk og praksis i asylsaker tillater altså ikke at Maria Amelie får bli. Og det finnes ingen grunn til å behandle henne annerledes enn andre innvandrere, så UNEs beslutning er i så måte korrekt. Men, mens forvaltningen behandler Maria Amelies asylsak, må politikken endres. Gjerne på kort sikt for å ivareta Maria Amelie, men viktigst at politikken gjennomgåes og at evt. inhuman praksis overfor asylsøkere i Maria Amelies situasjon avvikles. Gjennom media har vi sett at det finnes ‘papirløse barn’ i Norge med kanskje enda mindre tilknytning til ‘hjemlandet’ enn hva tilfellet er for Maria Amelie.

Regjeringen virker ikke å være interessert i å lempe på kravene slik at barn med lang botid i landet, og som kom hit som følge av foreldrenes valg, kan få opphold på humanitært grunnlag. Ihvertfall ble det politisk umulig for Ap å gå i bresjen for en slik utvikling av asylpolitikken i denne konkrete saken. Norge uttransporterer hver måned mange barn med lengre botid i landet og større tilknytning til riket enn hva tilfellet er for Marie Amelie. Med hennes sak har vi fått symbolsaken som gjør at medier og politikere setter lys på disse barna og dere skjebner. Jeg tipper at det vil ikke gå lang tid før politikk, forskrift, regler og/eller praksis endres slik at UDI/UNE instrueres til å legge vekt på botid i Norge for asylsøkere som har kommet hit som barn. Norge som rettstat kan ikke lenger være blind for skjebnene til disse barna. Regjeringen har varslet en stortingsmelding om ‘migrasjon og barn’ i første halvår 2011.

Nå har jo regjeringen tatt et skritt for å løse opp reglene knyttet til arbeidsinnvandring. Brudd på utlendingsloven skal ikke lenger hindre at det innvilges oppholdstillatelse og arbeidstillatelse. Dette kan være klokt, og vil etter alt å dømme hjelpe Maria Amelie tilbake til Norge, men initativet er løsrevet fra en helhetlig politikk for vellykket arbeidsinnvandring. Det må tolkes som et resultat av hestehandler innad i regjeringen for å løse en vanskelig sak. Med en helhetlig politikk mener jeg f.eks. en offensiv studenpolitikk for å tiltrekke oss gode utenlandske studenter, effektiv behandling av arbeidsinnvandringssaker, systematisk norskopplæring for alle (også ektefeller og barn) og selvfølgelig en offentlig sektor og et eksportrettet næringsliv som det er ettertraktet å jobbe for.

Politikken må skape lovlige og tilrettelagte måter å gjøre det som Maria Amelie gjorde som ulovlig innvandrer.

Det tar ikke lang tid før vi ser Maria Amelie tilbake i Norge. Norsk forvaltningen jobber raskt når den vil. Så fort russiske myndigheter skaffer til veie nødvendige russiske papirer, tipper jeg arbeidstilllatelse i Norge er på plass raskt. Da får Teknisk Ukeblad en ny journalist på plass.

Og papirløse innvandrere i Norge får en sterk og klare stemme som neppe vil stilne med det første. Maria vil være fit for fight.

-go

2 comments

  1. Tilbaketråkk: Tweets that mention Ab imo pectore » Ulovlig, utvist og utslitt – fit for fight -- Topsy.com

  2. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » Asylinstitutt under press

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: