Nyhetsquiz 2010

Jeg har fått æren av å levere en quiz til et nyttårsselskap i år. Jeg er quizentusiast og lett å be. Her på bloggen deler jeg quizen med resten av verden. Her konkurreres kun om heder og ære.
(Lenke til PDF versjon nederst i bloggposten)

Kos dere.

Nyhetsåret 2010

 1. Haiti dominerer nyhetsbildet de første ukene av 2010 etter det dramatiske jordskjelvet som rammet landet i januar. Hva heter øya som Haiti er en del av og hvilket annet land finner du på samme øya? (2p)
 2. Norske humanitære organisasjoner har flere ganger blitt kritisert for at de ikke samarbeider om nødhjelpsaksjoner. Tre norske organisasjoner samarbeidet om en felles innsamlingsaksjon til inntekt for jordskjelvofrene i Haiti. Hvilke? (3p)
 3. Det har i 2010 vært mye diskusjon om Norge er i krig i Afghanistan eller om Norge bare deltar i ‘krigsliknende handlinger’. Uansett hva man kaller det, så er det farlig. Hvor mange norske soldater omkom under tjeneste i Afghanistan i 2010? (1p) Hvor mange norske soldater har omkommet i Afghanistan siden engasjementet startet i 2001? (1p)
 4. Treholt-saken fikk sin renessanse i 2010 ved at journalistene Geir Selvik Malthe-Sørensen og Kjetil Bortelid Mæland gav ut boka ‘Forfalskningen’. I boka hevdet de å kunne dokumentere at det berømte koffertbildet var arrangert av politiet etter arrestasjonen. Treholt ble den 20. juni 1985 dømt for landssvik og spionasje til fordel for to land. Hvilke? (2p)
 5. En brennhet debatt mot slutten av året har vært debatten rundt innføring av EUs Datalagringsdirektiv i norsk lov. Fire EU-land – Hellas, Sverige, Irland og Østerrike – har ikke innført direktivet. I tillegg har forfatningsdomstolen/høyesterett i ytterligere to land fastslått at direktivet strider mot grunnloven i disse to landene. Hvilke land er dette? (2p)
 6. Ordet ‘askefast’ er kåret til et av nyordene som ble formulert i 2010. Ordet ble brukt i forbindelse med vulkanutbruddet på Island. Hva heter vulkanen som hadde utbruddet i mars 2010? (1p)
 7. Statskanalen markerte to epoker i 2010. Den ene markeringen var et 50-års jubileum for et medium som har forandret nordmenns underholdningsvaner. Den andre markeringern var avslutningen av den 45 år lange karrieren til et av Norges mest kjente og kjære TV-ansikter. Hva feiret 50år og hvem avsluttet en 45 år lang karriere i NRK? (2p)
 8. Vinter OL i 2010 ble arrangert i Vancouver, Canada. Resultatmessig var det litt på det jevne for Norge med litt mye ‘is i rubben’ for langrennsgutta. Norge tok 9 gullmedaljer, men bare en gullmedalje i alpint. Hvilken gren? (1p)
 9. Vinter OL arrangeres hvert fjerde år. I 2010 var det altså Vancouver som var vertskap for konkurransene. Hvor skal vinterlekene arrangeres i 2014? (1p)
 10. Fotball fant sted i Sør Afrika og vuvuzelaene ødela hagefreden for nær sagt hele verden. Spanjolene ble verdensmestere. Men hvor mange ganger har Spania vunnet fotball-VM tidligere? (1p)
 11. Svenskene gifta bort kronprinsessa si i 2010. Kronprinsesse Victoria har kapret svenskenes (og nordmennenes) hjerter for lenge siden og gjorde ingen feil da hun takket det svenske folket i sin tale fra slottsbalkongen i Stockholm den 19. juni 2010. Men hva takket hun for? (1p)
 12. I januar 2010 offentliggjorde FN sin Human Development Index (HDI). Norge toppet lista. HDI er utarbeidet av en pakistansk økonom og har vært publisert siden 1980. Siden 1980 er det kun 4 land, i tillegg til Norge, som har inntatt førsteplassen på FNs Human Development Index. Hvilke? (4p)
 13. Et av de virkelig store fenomenene som har fått stor oppmerksomhet i 2010 er Wikileaks. I juli publiserte organisasjonen 92000 hemmeligstemplede dokumenter om krigføringen i Afghanistan. Samtidig arresterte USA mannen som er mistenkt for å ha lekket dokumentene. Hva heter han? (1p)
 14. Norge fikk i 2010 sitt rockemuseum – eller det nasjonale opplevelsessenter for pop og rock. Hvor ligger det og hva heter det? (2p)
 15. I 2010 har a-ha gjennomført sin angivelig siste turne. Bandet har gitt ut 9 studio album i perioden 1985 til 2009. I samme periode har de kun gitt ut ett live album. Hva heter dette? (1p)

Bonusspørsmål for de kulturelle:

 • Hva har den kjente amerikanske artisten Elvis Presley og den norsk lyrikeren Per Sivle til felles? (2p)
  (Takk til Roar Remseth Pedersen for innsendt forslag til bonusspørsmål)

Håper dere har hygget dere med quizen. Du finner en PDF-versjon av quizen her.

Totalt kan man oppnå 28 poeng. Klarer dere det, er det jo imponerende. Som sagt, her konkurreres kun om heder og ære. Fasiten til quizen finner dere her. Om dere skriver oppnådd poengsum og/eller tilbakemeldinger i kommentarfeltet er det hyggelig.

Godt nytt år

-go

4 comments

 1. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » Nyhetsquiz 2010 – fasit

 2. Tilbaketråkk: Tweets that mention Nyhetsquiz for 2010 er lagt ut på bloggen. Hygg dere med litt hjernetrim på årets siste dag. RT gjerne. -- Topsy.com

 3. Atle

  Takk for bra quiz, Geir Olav! Fra Røyse kan jeg melde om at
  mitt lag vant konkurransen med 15 poeng. Øvrige deltakere var Vidar
  Keyn og Edith, samt Gry. De to andre lagene klarte henholdsvis 5 og
  7 poeng. Utklassing mao… Godt nyttår! Mvh Atle

 4. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » Quiz #27 – Thorvald, kvinnefotball, Tour de France

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: